Gelukkig zijn er tegenwoordig talloze mogelijkheden en financiële regelingen ter ondersteuning om je pand tijdig te verduurzamen zonder een al te grote kostenpost. Het is een open deur, maar verlichting is er één van. We helpen je graag een stapje op weg.
Check het energielabel
Allereerste is het van belang om te achterhalen wat het energielabel van je pand is. Heb je al eens een energielabel aangevraagd? Dan kan je je energielabel eenvoudig checken op de website van EP-Online. Heb je nog geen energielabel? Lees dan hieronder hoe je deze alsnog opvraagt.
Energielabel opvragen
Met de Energiebesparingsverkenner Kantoren kun je de verschillende energiebesparende mogelijkheden afwegen en zien welke maatregelen je kunt nemen om je pand te verduurzamen. Ook kun je advies inwinnen bij een erkende energieadviseur. Een adviseur kan inschatten hoe energiezuinig je gebouw momenteel is. Denkt de adviseur dat je pand energiezuinig is (energielabel A t/m C)? Dan kan die een labelberekening maken. Als blijkt dat je pand een energielabel A t/m C heeft, dan registreert de adviseur het label en meldt hij je pand af.
“Het is essentieel om te weten wat je huidige energielabel is. Alleen zo kan je een goede berekening maken wat de energiebesparende maatregelen jou als onderneming gaat kosten”
In 4 stappen naar energielabel C (of beter)
Je hoopt het natuurlijk niet, maar wanneer blijkt dat je kantoorpand energielabel D tot G heeft, dan dien je voor 2023 energiebesparende maatregelingen te treffen. Je wilt immers niet dat je kantoorpand gesloten wordt en dat je onderneming hier onder leidt.
Gelukkig betekent verduurzamen ook besparen. Het is wellicht even een investering, maar je investeert daarmee wel in de toekomst van je onderneming en die investering verdient zich uiteindelijk weer terug. Bijkomend voordeel: er zijn tegenwoordig veel financiële regelingen die je als ondernemer ondersteunen om je pand te verduurzamen.
Stap 1: Vraag een maatwerkadvies aan
De eerste stap maak je door een erkende energieadviseur je gebouw te laten controleren op een aantal kenmerken. De adviseur signaleert verbetermogelijkheden en maakt een kostenberekening. Ook kan hij voor jou de Erkende Maatregellijsten (EML) meenemen in zijn advies. Op de EML staan maatregelen waarmee je voldoet aan de Energiebesparingsplicht van het Activiteitenbesluit (Wet milieubeheer). Als je vervolgens de aanbevolen maatregelen van de adviseur laat uitvoeren, kun je subsidie ontvangen voor het advies. Een maatwerkadvies wordt ook wel energieprestatieadvies (EPA) genoemd. Met dit maatwerkadvies kun je bouwkundige en installatietechnische maatregelen nemen om de energieprestatie van het gebouw te verbeteren. Het is belangrijk om te weten dat dit advies niet automatisch een energielabel tot gevolg heeft. Bespreek dus met de adviseur om óók een energielabel op te laten maken. Het laten opmaken van een energielabel naast het advies is namelijk lang niet zo duur als wanneer je los een energielabel aanvraagt.
Stap 2: De financiële regelingen
RVO.nl ondersteunt het nemen van energiebesparende maatregelen met een aantal aantrekkelijke subsidies voor ondernemers. Dit zijn op het moment van schrijven de subsidieregelingen:
- Energie Investerings Aftrek (EIA) . Voor fiscaal voordeel en het investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie.
- Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE ). Voor een tegemoetkoming in de aanschaf van energiebesparende apparaten. Deze subsidie is zowel voor particulieren als zakelijke gebruikers.
- Stimulering Duurzame Energieproductie SDE+ . Voor investeringen in de ontwikkeling van nieuwe technieken voor onder andere zonne- en windenergie.
- Regeling Groenprojecten . Bijvoorbeeld: duurzame huisvesting realiseren met een groenverklaring voor duurzaam bouwen.
Één van die subsidies is de Energie investeringsaftrek, kortweg de EIA. De Energie-investeringsaftrek is een fiscale regeling waarmee de overheid jou als ondernemer ondersteunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie, zoals energiezuinige verlichting.
Wil je meer informatie over de EIA of heb je hulp nodig bij je aanvraag? Vraag vrijblijvend advies aan. Wij helpen je graag verder met je aanvraag.
Stap 3: Voer de maatregelen uit
Zoals hierboven aangegeven dien je de energiemaatregelen vóór 1 januari 2023 uit te voeren, om in ieder geval op energielabel C te komen. Een aantal voorbeelden van deze maatregelen zijn het aanbrengen van HR++ glas, dakisolatie, spouwmuur isolatie, maar zeker ook de verlichting. Met de juiste (led) verlichting bespaar je namelijk al gauw 80% op de energiekosten van je verlichting. Maar daarover vertellen we verderop in dit artikel graag meer.
Stap 4: Laat een nieuw energielabel opstellen
Heb je alle energiemaatregelen doorgevoerd? Mooi! Dan is jouw kantoorgebouw bijna klaar voor 2023. Het is wel belangrijk om na het doorvoeren van de maatregelen een nieuw energielabel aan te vragen. Dit lijkt wat verwarrend, aangezien je al een energielabel hebt. Echter is je huidige label het label van vóór de maatregelen. Je dient dus een nieuw label aan te vragen om aan te kunnen tonen dat je energiebesparende maatregelen hebt doorgevoerd.
“Helaas zien we dat verlichting nog wel eens wordt vergeten als het gaat om energiebesparing”.
Vrijstelling
Na het bovenstaande te hebben gelezen te hebben, kan het even slikken zijn. Maar er zijn ook een paar uitzonderingen. Stel je hebt een autogarage met een kantoor ter grootte van een gemiddelde huiskamer in Nederland, dan ontspring je dus de dans en hoef je (voorlopig) niets te doen aan je energielabel. Hieronder vind je vier uitzonderingen:
- Gebouwen waarvan minder dan 50 procent van het oppervlak een kantoorfunctie heeft.
- Kantorengebouwen met een oppervlakte kleiner dan honderd vierkante meter.
- Gebouwen met een nationale monumentale status.
- Gebouwen die geselecteerd zijn om binnen twee jaar gesloopt, onteigend of getransformeerd te worden.
Bespaar tot 80% op je energiekosten met de juiste verlichting
Zoals je inmiddels hebt gelezen zijn er veel maatregelen die je kan treffen om je kantoorgebouw pand klaar te stomen voor 2023. Helaas zien we dat verlichting nog wel eens wordt vergeten als het gaat om energiebesparing. Het is een eenvoudig te nemen stap met een hoog rendement. Wanneer je overschakelt van conventionele verlichting – zoals TL verlichting, halogeenlampen of zelfs gasontladingslampen – op duurzame led verlichting, kan je dat al gauw een besparing opleveren van maar liefst 80% op de energiekosten van de je verlichting. Dat zijn percentages die je niet wilt laten liggen, toch?
Daarnaast zijn er ook ondernemers die in het verleden al eens zijn overgeschakeld op led verlichting en zij zullen al gauw denken dat de verlichting voldoet. Echter zijn de technieken van verlichting inmiddels zodanig veranderd, dat verlichting van 10 jaar geleden lang niet meer zo energiezuinig is als de huidige verlichting op de markt. De verlichtingsmarkt is namelijk erg dynamisch en is ook continu in ontwikkeling. Stel dat je in 2012 een led lamp met een vermogen van 12 watt hebt gekocht, dan is het zelfde type lamp inmiddels al gauw 40 tot 50% zuiniger.
Zoals je ziet loont het dus om je verlichting goed na te laten kijken en te achterhalen hoe oud deze is. Er valt in sommige gevallen nog veel winst te behalen als het gaat om de besparing op je energierekening van verlichting.
Wil je weten of jouw verlichting nog wel voldoet of hoe zuinig de verlichting is? Neem dan gerust eens contact op met onze adviseurs. Wij helpen je graag bepalen of de verlichting nog voldoet en klaar is voor energielabel C.