Welkom Angelique! Je mag deze nieuwe rubriek aftrappen. Dus vertel, wie ben je?

Ik ben Angelique Hartog van Villa18 en ik woon sinds 2017 samen met mijn vriend Jan in een authentieke dorpsvilla in Soest. We kennen elkaar sinds 2015, hij komt uit Amsterdam en ik uit Amersfoort. Ik ben een echt buitenmens en hou van de zon! Naast mijn liefde voor het interieur vak ben ik een doener, zo’n type die moeilijk op haar gat kan zitten. We hebben geen kinderen, maar willen straks na de verbouwing héél graag een hond.

Je bent eigenaresse van Villa18. Wat doe je precies?

Ik zoek altijd naar een goede balans tussen functionaliteit, originaliteit en design. Ook authenticiteit vind ik fijn en dat is iets wat je veel in mijn portfolio voorbij ziet komen. Je vindt daar veel oudere woningen, waaronder veel jaren ’30  en vrijstaande woningen en die stralen vaak echt warmte uit.

In mijn interieurontwerpen streef ik ernaar om karakter te geven aan het interieur. Ik houd ook van mensen met een karakter en dat probeer ik dan ook altijd terug te laten komen in het interieur. Daarom is mijn slogan “Villa18 geeft karakter de ruimte“, omdat we allemaal trots willen zijn op hoe we wonen.

Hoe is het begonnen?

Na twintig jaar in de mode- en interieurbranche te hebben gewerkt als retail- en productmanager deed de situatie zich voor om na te denken over een eigen bedrijf. Als klein meisje droomde ik al van een eigen bedrijf. Waarom? Daar kom je volgens mij pas op latere leeftijd achter.  Ik kom uit een ondernemersgezin en dan krijg je ‘het gevoel’ onbewust een beetje mee. Ruim drie jaar geleden sloot ik mezelf een week op om ‘even’ een businessplan en een website te maken. “Dat kun je toch laten doen, dan kun je je focussen op je vak” werd me toen door mensen gezegd. Maar eigenwijs als ik ben, wilde ik het zelf leren en ging ik aan de slag. De naam had ik redelijk snel bedacht en met hulp van een oud-collega had ik een week later een bedrijfslogo.

Avonden lang zat ik teksten te schrijven, foto’s te selecteren en werd Villa18 langzaam digitaal vormgegeven. In de tussentijd kreeg ik via social media en vrienden mijn eerste opdrachten. Ik startte met bloggen, verdiepte ik me in online marketing en zo begon ook Google Villa18 leuk te vinden. Zo kreeg ik in één week vier nieuwe opdrachten! Natuurlijk heb ik soms ook achter mijn laptop gezeten en gedacht: Gaat me dit lukken? Nu zijn we inmiddels ruim 2,5 jaar verder, heb ik héél veel leuke mensen ontmoet en kom ik in de mooiste ‘oude’ huizen. Dat is dus ‘het gevoel’, een gevoel van trots omdat ik mijn hart heb gevolgd en kan doen wat ik het allerliefste doe.

Je hebt ooit voor RTL4 “My First Home” gepresenteerd. Heb je ooit een carrière als presentatrice geambieerd?

Nee hoor zeker niet, haha. Ik ben hier terecht gekomen omdat ik een opdracht had bij een interieur formule en dit was een onderdeel van de opdracht. Ik vond het een leuke uitdaging en was niet helemaal vreemd van de camera. Ik was vroeger danseres bij een showballet en heb regelmatig als achtergrond danseres gewerkt voor verschillende Nederlandse artiesten.

Angelique Hartog Villa18

Heb je een signature interieurstijl? Wat is kenmerkend in je interieurplannen?

De combinatie van esthetiek en functionaliteit. Je kunt wel spreken van een redelijk minimalistisch interieur met rustige natuurlijke kleuren en altijd een uitgesproken statement. Dat kan het behang zijn of natuurlijk een geweldige lamp. Mijn slogan is dan ook: Villa18 geeft karakter aan de ruimte!

Heb je een zelf een favoriete woon- of interieurstijl?

Zonder meer de Japandi stijl. Dit is een mix van Japans en Scandinavisch design. Eigenlijk is dit een (im)perfecte combinatie. De look en feel van de Japandi stijl is minimalistisch, rustgevend en warm met invloeden uit de Wabi Sabi trend. De Japanse Wabi Sabi filosofie gaat uit van bescheidenheid en de waardering van imperfectie en eenvoud. Je zou kunnen zeggen dat de Wabi Sabi rust brengt in je leven, in je hoofd en in je interieur. Het staat voor de schoonheid van imperfectie en het pure van de natuur.

Je bent nu bezig om een interieurplan voor je eigen woning te maken. Hoe is dat?

Zoals ik al vertelde hebben we vijf jaar geleden deze woning gekocht en destijds zijn we al begonnen met het maken van een interieurplan. We begonnen met het schetsen op bierviltjes in de kroeg. Daarna hebben we ze allemaal bij elkaar gelegd en ben ik begonnen met tekenen. We hebben ervoor gekozen om er eerst te gaan wonen om de woning te “voelen” en dat is een goede keuze geweest. Er zijn namelijk hele andere en mooiere keuzes ontstaan dan we in het begin hadden bedacht. Nadat de indeling helder was ben ik aan de slag gegaan met de kleuren en materialen. Er is veel licht en extra ruimte (aanbouw van 24m2) bijgekomen, twee aspecten die we beiden belangrijk vinden. De verwachting is dat we eind juni weer thuis kunnen wonen.

Zijn er specifieke merken en/of armaturen die zeker in jouw interieur komen?

Jazeker! Dat is de Aplomb van Foscarini. Dit is een simpele en tegelijkertijd een stoere lamp gemaakt van beton. Deze komen boven ons kookeiland te hangen. Maar ook de Austere van Trizo21, een stijlvol en strakke leeslamp, vind ik erg mooi. Wat er boven de eettafel gaat komen beslissen we als we de eettafel definitief hebben gekozen. Wat mij betreft mogen dit wat minder strakke hanglampen worden, maar wel met een vorm en materiaal die de ruimte straks een warm en gezellig gevoel geeft.

Angelique Hartog Villa18

Villa18 en Lightboxx werken veel samen als het gaat om de verlichting. Hoe combineer je licht met interieur? En waar let je dan vooral op?

Ik let op de stijl, de kleuren en de functionaliteit van de verlichting. Wat mij betreft moeten de armaturen naadloos aansluiten bij de stijl van het interieur en een extra dimensie geven. Daarnaast mag er met de verlichting ook een flink statement worden gemaakt.

Naast ontwerpen, wat doe je graag in je vrije tijd?

Ik maak graag stedentrips en doe aan (power) yoga. Daarnaast geniet ik van het werken in onze tuin, dat maakt mijn hoofd lekker leeg.