Vaak zien we dat de installatie van grondspots nog wel eens te wensen overlaat. Een grondspot installeren is qua moeilijkheidsgraad relatief eenvoudig, maar vereist wel wat voorkennis en er zijn enkele punten waar je rekening mee moet houden. Geen nood, in dit stappenplan leggen we je in 5 stappen uit hoe je een grondspot installeert. Tip: als je twijfelt over de installatie kun je dit het beste overlaten aan een erkend installateur.
Een goede voorbereiding is het halve werk.
Voordat je begint met de installatie is het wel handig om het een en ander voor te bereiden. Om het je makkelijk te maken hebben we hieronder een lijstje gemaakt met gereedschappen en hulpmiddelen.
- Schep of spade
- Kniptang
- Striptang
- Spanningzoeker
- Schroevendraaier
- Grind of split
- Grondkabel (grijze variant)
- Kabelmof met (epoxy) giethars
- Aftakdoos met (epoxy) giethars (als je meerdere spots gaat aansluiten)
Stap 1: De positie van de grondspots bepalen en de juiste plek kiezen
Als eerste is het belangrijk om de positie te gaan bepalen. Het beste is om dit tijdens schemer of in het donker toe doen, met een aangesloten grondspot.
De meeste grondspots worden geleverd met een kabel, maar zonder stekker. Mocht je nog een losse stekker in huis hebben, monteer deze dan even aan de kabel en sluit de spot met behulp van een verlengsnoer aan. Leg de spot eens op verschillende plekken om te bepalen waar je de spot wilt installeren.
Vervolgens dien je te letten op de afwatering van de locatie. Belangrijk is om de spot op een relatief droge plek installeert. Een kuil, het laagste punt van je tuin, of een zeer natte grond is niet aan te raden (afb. A). Ook directe plaatsing in de grond, zonder afwatering, raden we sterk af. Het binnendringen van water in je grondspot wil je tot een minimum te beperken om een lange levensduur te garanderen. Installeer de spot altijd op een hogere plek dan het laagste punt in je tuin en zorg voor een goede afwatering (afb. B en C).
Wanneer je de perfecte plek voor je grondspot hebt gevonden, kun je beginnen met de installatie. Zorg er eerst voor dat er een geschikte buitenkabel naar de plek van de grondspot wordt aangebracht. Ga je meerdere grondspots installeren? Zorg er dan ook voor dat je een aftakdoos installeert en meerdere aftakkingen maakt naar de plekken waar de spots gaat installeren.
Heb je de aftakking eenmaal gemaakt, test dan je verbinding! Dit voorkomt onnodig werk wanneer blijkt dat de verbinding niet werkt na het afgieten van de aftakdoos. Werkt de verbinding? Zorg er dan voor dat je de aftakdoos en de verbindingen in de aftakdoos waterdicht maakt met een (epoxy) giethars.
Tip: Het gietmofpakket van 3M is een hoogwaardige aftakdoos die wij veel gebruiken.
Stap 2: voldoende afwatering rondom de grondspot
Een goede afwatering rondom de grondspot is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de grondspot lang mee gaat en dat er geen waterschade ontstaat aan de spot.
Graaf een gat dat ongeveer 20 – 30 centimeter dieper en 40 centimeter breder is dan de spot. Dit is nodig om straks een goede drainage aan te brengen rondom de spot. Zorg ervoor dat de al aangelegde kabel zich onder in het gat bevind. Vervolgens stort je een laag van 20 – 30 centimeter grind in het gat en laat de grondkabel er iets uitsteken. Optioneel kun je een brede PVC buis gebruiken waar je het grind in stort en uiteindelijk de spot in plaatst.
Stap 3: De grondspots aansluiten
Alvorens je de spot gaat installeren, is het belangrijk om de spot even te testen. Dit voorkomt dat je bij een foutieve installatie de grondspot weer moet uitgraven.
Onze spots worden altijd geleverd met een voorgemonteerde flexibele neopreen kabel aan de spot. Sluit de neopreen kabel aan op de grondkabel. Werkt de spot? Dan is het belangrijk om de verbinding van de grondkabel en neopreen kabel van de spot waterdicht te maken. Dit doe je met behulp van een gietmof. Leg de verbonden grondkabel en neopreen kabel in de mof, en giet deze af met een (epoxy) giethars. De hars is meestal na een aantal uur droog. Hierna plaats je de spot, inclusief de behuizing, in het gat.
Let op: sluit de grondspot nooit direct aan op de grijze grondkabel. Deze kabel is erg stug en directe aansluiting kan waterschade tot gevolg hebben. Gebruik altijd een kabelmof om de grondkabel aan te sluiten op de bijgeleverde neopreen kabel van de spot.
Stap 4: De grondspots plaatsen
Wanneer de grondspot eenmaal in het gat is geplaatst, de grondspot is getest en de gietmof droog is, kun je beginnen met de afwerking.
Plaatsing in de grond
Allereerst begin je met het dichtstorten van het gat. Gebruik hiervoor het overige grind en breng een laag van ruim 20 centimeter grind rondom de spot aan. Laat de spot iets boven het grind uitsteken en zorg ervoor dat de ring van de spot gelijk ligt met het uiteindelijke maaiveld. Hierna breng je een laag aarde aan.
Plaatsing in een tegel
Installeer je de grondspot in een tegel? Plaats dan eerst de tegel met het gat voor de grondspot op de juiste plaats, waarna je de grondspot door de tegel in het gat kunt plaatsen.
Waterschade: veel voorkomende fouten
Heb je waterschade aan je grondspot, of is er water in de behuizing gedrongen? Hieronder vind je een aantal redenen wat de oorzaak kan zijn.
- De wartel onderaan de spot is niet goed aangedraaid. Hierdoor kan er via de wartel water binnendringen in de behuizing van de spot.
- De rubberen afdichting tussen de RVS ring, het glas en de behuizing is lek of niet goed gemonteerd.
- De aftakdoos is niet of niet goed opgegoten.
- De kabelmof is niet goed opgegoten.
- De neopreen kabel of de grondkabel heeft een breuk in de behuizing waardoor water in aanraking komt met de bedrading.
Kies voor led grondspots
Hoewel een grondspot met een conventionele lichtbron, zoals een gloei- of halogeenlamp, bijna niet meer te krijgen zijn, raden we altijd aan om te kiezen voor een energiezuinige led grondspot. Let hierbij goed op het verbruik van de spot. Dit kan nog wel eens verschillen. Goedkope varianten verbruiken vaak meer energie dan de wat duurdere grondspots die vaak beschikken over modernere technologie en daardoor een lager verbruik hebben.
Daarom raden wij de grondspots van het Nederlandse merk Keylight aan. Deze hoogwaardige en waterdichte grondspots, in de serie Floor, zijn voorzien van een energiezuinige led chip en zijn geschikt voor elke type buitengebruik.
Vragen over onze grondspots?
Heb je vragen over de installatie van onze grondspots, of een vraag over de voorraad? Of wil je misschien gewoon even hallo zeggen? Onze lichtadviseurs staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Neem gerust eens contact met op met onze klantenservice. We helpen je graag verder.