In ziekenhuizen, kantoorruimtes en op scholen wordt het al toegepast. Vaak ten behoeve van de concentratie gedurende de dag. Helaas zien we dat het in huis nog niet zoveel gebruikt wordt. Dat is jammer, want indirecte verlichting kan een welkome toevoeging zijn aan je interieur.

Wat is indirecte verlichting?

Voordat je met indirecte verlichting aan de gang gaat in jouw woning, is het belangrijk om te weten wat dit type verlichting precies is. Daarom dat je waarschijnlijk deze blog leest. We leggen het je graag uit.

Kort samengevat is indirecte verlichting een type verlichting waarmee je het licht laat weerkaatsen langs de wanden of het plafond, zonder teveel contrast tussen licht en schaduw. Je maakt dus eigenlijk gebruik van de directe omgeving om het licht te weerkaatsen. Het is ideaal voor het sfeervol verlichten van een ruimte doordat een zacht en egaal licht ontstaat, zonder storende verblinding. Dit type verlichting wordt vaak verwerkt in een koof, een nis of een verlaagd plafond. Hierdoor ontstaat een sfeervolle accentuering van je ruimte.

Indirecte Verlichting In De Badkamer

Hoe gebruik je indirecte verlichting?

Indirecte verlichting is op vele manieren toe te passen. Een veelgebruikte methode is de toepassing in koven, nissen, voorzetwanden, verlaagde plafonds, maar ook langs de plint in de keuken of onder de tv-kast. Indirecte verlichting wordt in de meeste gevallen in ruimtes geplaatst waar je niet direct in de lichtbron kijkt.

Het is belangrijk om te weten dat je de verlichting gebruikt in combinatie met lichte wanden en plafonds. Hierdoor haal je het maximale uit je indirecte verlichting. Ook gladde en egale oppervlaktes weerkaatsen meer licht dan een oppervlak met structuur, zoals een wand met grof pleisterwerk.

Ledstrip En Profiel Voor Indirecte Verlichting

Wat heb je er voor nodig?

Voordat je aan de slag gaat en indirecte verlichting gaat toepassen in jouw woning, moet je wel wat voorbereiden en de juiste verlichting in huis halen. We raden je aan om dit ruim van tevoren regelen, zodat je alle benodigde elektra en eventuele bouwkundige aanpassingen voortijdig uit kan voeren. Denk hierbij aan aansluitpunten, het bouwen van een nis of een koof. Wanneer je alle voorbereidingen hebt getroffen en de plaats waar de indirecte verlichting wordt geplaatst klaar is, kun je aan de gang.

Een ledstrip aanschaffen

Allereerst heb je een hoogwaardige ledstrip nodig. Pro tip: Voorkom gezeur met de verlichting. Schaf daarom nooit goedkope ledstrips aan, van een niet nader te noemen Aziatische groothandel. Goedkoop is écht duurkoop in dit geval. Laat je adviseren door onze lichtadviseurs als je er niet uitkomt, of neem een kijkje bij de ledstrips van ons huismerk Keylight.

Een lichtkleur kiezen

Maak ook vooraf de keuze welke lichtkleur(en) je wilt gebruiken. Ledstrips zijn verkrijgbaar in vele lichtkleuren, zoals zeer warmwit (2400K), extra warmwit (2700K), helder wit (3000K), Tunable White (2400K – 6500K), maar ook RGB en RGB-W wanneer je met gekleurd licht aan de gang wilt. Wil je meer weten over lichtkleuren? Lees dan deze blog. Hierin vertellen we je alles over de verschillende lichtkleuren.

Gebruik altijd een profiel voor de ledstrip

In kleine hoeken, gaten, kieren en dergelijk ruimtes maak je weinig schoon, laten we eerlijk zijn. Dit soort ruimtes zijn daarom ook echte stofmagneten. Gebruik de ledstrip daarom altijd in combinatie met een aluminium profiel en een cover. Dit komt de levensduur van je ledstrip uiteindelijk ten goede en daarnaast voert het profiel ook de warmte van de ledstrip makkelijker weg.

Een profiel is makkelijk op maat te maken en ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen. Wij hebben profielen voor veel verschillende toepassingen, waaronder in- en opbouw profielen, 45 graden profielen, met of zonder cover. Daarnaast kunnen we je ook helpen met het leveren van kant-en-klare en op maat gemaakte ledstrips en profielen, inclusief bekabeling. Dan hoef jij de verlichting alleen nog maar aan te sluiten en hoef je niet meer aan de gang met een soldeerbout om de strips aan elkaar te verbinden.

Handige tips

  • Ga je indirecte verlichting plaatsen in de badkamer of een andere vochtige ruimte? Kies dan altijd voor een ledstrip met een IP-waarde van 44 of hoger. Dit voorkomt kortsluiting of het vroegtijdig defect raken van de ledstrip.
  • Voorkom frustratie wanneer je de ledstrips gaat monteren in kleine of smalle ruimtes: ga niet aan de slag met beugeltjes of klemmetjes, maar kit het profiel gewoon. In de praktijk worden in smalle ruimtes nooit beugeltjes gebruikt, simpelweg omdat je weinig werkruimte hebt en het een monnikenwerk is om ze vast te schroeven.
  • Ga je met indirect licht langs een glanzende vloer, wand of plafond werken? Gebruik dan altijd een profiel met een opalen cover. Zo voorkom je dat de led-punten in de weerspiegeling te zien zijn.

Hulp nodig met indirecte verlichting? Vraag lichtadvies aan!

We hopen dat we je een beetje op weg hebben geholpen in deze blog. Kom je er na het lezen nog niet helemaal uit? Geen nood, we helpen je graag verder. Vraag nu lichtadvies aan. We geven je graag een gedegen advies over indirecte verlichting, maar we kunnen je uiteraard ook helpen met een uitgedacht lichtplan voor jouw woning.