Stap-voor-stap een lichtplan maken

Verlichting vormt een sfeerverhogend en praktisch onderdeel van je interieur. Door een lichtplan (ook wel verlichtingsplan genoemd) te maken leg je onder meer de plek, sterkte van het licht en de grootte van je verlichting vast. Een lichtplan maken is niet zo eenvoudig als het lijkt. Er komen heel veel aspecten bij kijken en je moet er wel even goed voor gaan zitten.

Een goede verdeling maken van de verlichting in je woning is niet iets wat je even “snel tussen de bedrijven door” doet. Als je een lichtplan hebt gemaakt en het blijkt achteraf niet naar wens te zijn, dan is het in de praktijk vaak lastig om het hele plan te wijzigen. Vooral met inbouwverlichting. Hoe dan ook, om het je makkelijk te maken helpen we je in dit stappenplan hoe je zelf een lichtplan maakt, in maar 5 simpele stappen.

Stap 1: Maak een schets van je woning

De basis van je lichtplan ligt bij een goede en duidelijke plattegrond van je woning. Heb je een plattegrond van je woning? Print deze dan uit. Het liefst zo groot mogelijk. Ook kun je ruimte voor ruimte uitprinten, zodat je voldoende werkvlak op je tekening hebt voor eventuele notities of aantekeningen.

Heb je nog geen plattegrond van je woning? Probeer dan om zo precies mogelijk een schets te maken van de indeling van ruimtes. Uiteraard is het van belang om een goed beeld te hebben van de afmetingen van de ruimte.

Vergeet niet om ook je meubilair op de plattegrond te zetten. Het beste kun je ruitjespapier gebruiken als je gaat schetsen. Heb je geen ruitjespapier liggen? We hebben speciaal voor jou een template gemaakt die je hieronder kunt downloaden.

Tip!

Teken de plattegrond op schaal, bijvoorbeeld 1:50 (1 cm op de tekening is 50 cm in realiteit). Zo krijg je een realistisch overzicht van je kamer.

Download lichtplan template
Flos Aim

Stap 2: Houd de aansluitpunten in gedachten

Ga je aan de slag met het maken van een lichtplan voor je nieuwbouwwoning? Dan kun je vaak zelf bepalen waar de aansluitpunten komen. Maar niet alleen aansluitpunten, ook inbouwverlichting hoort dan ook zeker tot de mogelijkheden. In een bestaande woning zijn de aansluitpunten al aanwezig. Maar ook dan zijn er nog genoeg opties om licht te krijgen op de plek die je voor ogen hebt.

Tegenwoordig hoort de bedrading ook meer bij het armatuur dan vroeger. In veel gevallen kun je dus spelen met de bedrading en hoeft de lamp niet per se boven het aansluitpunt te hangen. Denk bijvoorbeeld aan een decentrale lamp die door de flexibele arm of ophangpunt(en) licht kan richten op de door jou uitgekozen plek.

“Probeer in een zo vroeg mogelijk stadium een mooi lichtplan te maken. Alleen dan heb je maximale verlichtingsmogelijkheden en ben je niet beperkt door vaste aansluitpunten. Zo kun je de verlichting helemaal naar wens verdelen”

Chantal
Chantal

Lightdesigner bij Lightboxx

Inbouwspot Trimless

Stap 3: Kies de basisverlichting

De naam zegt het eigenlijk al, basisverlichting is de basis van de verlichting in je ruimte. Basisverlichting is erg belangrijk en zorgt ervoor dat de gehele ruimte goed wordt verlicht vanaf een centrale plaats, of meerdere plaatsen in de ruimte.

Heb je inbouwmogelijkheden in het plafond? Kies dan voor inbouwspots. Inbouwspots zijn erg mooi weg te werken in het plafond en hebben een luxe uitstraling. Wanneer je geen mogelijkheid hebt om je verlichting in te bouwen, kies dan voor opbouwspots.

Wij raden altijd aan om voor dimbare spots als basisverlichting te kiezen. Door het gebruik van een dimmer kun je zelf de sfeer bepalen en verlichting zachter of feller laten branden, afhankelijk van de situatie. Daarnaast raden we voor een woning altijd een warm witte lichtkleur aan (2700 kelvin).

Een Lichtplan Maken. Stap 4: Decoratieve Verlichting

Stap 4: Kies je decoratieve verlichting

Decoratieve verlichting, of accentverlichting, is de verlichting waarmee je net iets meer sfeer toevoegt aan bepaalde delen van je ruimte. Bijvoorbeeld een mooie vloerlamp bij de bank, of een stoere tafellamp op je tv-kast. Het is belangrijk om voor zacht en diffuus licht te kiezen, dus dat de lamp het licht egaal verspreidt.

Uiteraard kun je ook voor direct licht kiezen, maar houd er rekening mee dat direct licht maar kleine oppervlaktes verlicht. Er zijn veel verschillende stijlen decoratieve verlichting. Houdt rekening met de stijl van je interieur en kies een bijpassende stijl verlichting. Heb je inspiratie nodig? Kijk dan eens bij onze merken verlichting.

Kies De Merken Verlichting Voor Jouw Interieur

Stap 5: Kies je favoriete merken verlichting

Je weet nu aan welke eisen je verlichting moet voldoen. Nu komt het leukste onderdeel van het maken van een lichtplan: je favoriete merken verlichting kiezen. Er zijn zoveel merken en stijlen verlichting dat het nogal overweldigend kan zijn en lastig is om de juiste verlichting te kiezen.

Het belangrijkste is om verlichting te kiezen dat bij de stijl van je interieur en de architectuur past. Je wilt namelijk geen mengelmoes van allemaal verschillende stijlen in huis. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit strak design, minimalistisch, retro, maar ook Scandinavisch design is tegenwoordig helemaal hip.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste verlichting? Vraag dan vrijblijvend lichtadvies aan.

Klinkt goed! Ik wil lichtadvies

Tips voor het maken van een lichtplan

Naast dit stappenplan voor een verlichtingsplan, hebben we ook nog een lijstje met handige tips voor je waar je rekening mee kunt houden in je verlichtingsplan.

  1. Houd rekening met dimmers in je lichtplan. Deze kunnen een enorme meerwaarde creëren voor je woning. Met een dimmer kun je de sfeer in je woning naar wens aanpassen.
  2. Probeer bij het uitkiezen van verlichting rekening te houden met de stijl van je interieur. Je wilt natuurlijk geen mengelmoes van verschillende stijlen verlichting die niet bij je interieur passen. Pro tip: veel merken werken met productfamilies. Als je een tafellamp en een hanglamp uit dezelfde familie kiest, creëer je eenheid en rust in je interieur.
  3. Probeer in je lichtplan te spelen met verschillende hoogtes in het interieur. Bijvoorbeeld door een tafellamp op een hogere kast te plaatsen en een lage vloerlamp. Zo creëer je accenten en die geven je interieur sfeer en karakter.
  4. Wil je je interieur groter laten lijken? Schaf dan lampen aan die indirect licht verspreiden. Deze lampen weerkaatsen het licht van de lichtbron via de muur of het plafond. Dit geeft een ruimtelijk effect.
  5. Let bij het uitkiezen van je verlichting op de lichtkleuren. Fel licht is niet bevorderlijk voor de sfeer in je interieur. Kies daarom voor een lichtkleur tussen de 2700 en 3000 Kelvin. Dit is een warm-witte tot heldere lichtkleur en het meest geschikt voor een sfeervol lichtplan.
  6. Ben je een meer dan handig met computers en software en heb je tijd over? Dan zou je kunnen proberen om je lichtplan digitaal op te stellen met ReluxDesktop. Dit is een gratis softwareprogramma waar je zeer uitgebreide lichtplannen mee kunt opstellen. Let wel: het is redelijk complexe software, dus niet voor iedereen geschikt.

Zo, als het goed is, heb je nu voldoende informatie en handvatten om aan de slag te gaan met het maken van jouw lichtplan.

Kom je er niet helemaal uit en heb je vragen? Laat het ons dan gerust weten en neem contact op met een van onze lichtadviseurs. We helpen je met tips, nuttige informatie, maar we kunnen je ook het werk uit handen nemen en voor jouw woning een mooi lichtplan ontwerpen. Dan hoef je alleen nog maar je favoriete verlichting uit te kiezen. Handig toch?