Hulp bieden aan onderdrukte Christenen

Stichting Open Doors is een organisatie die onderdrukte en vervolgde christenen van over de hele wereld hulp biedt. Dit doen zij onder andere door bijbels, studiematerialen en communicatiemiddelen te verspreiden en het verlenen van praktische hulp. Daarnaast bieden ze steun in de vorm van traumazorg en noodhulp, met als doel de hoop geven op een beter leven.

Het verhaal van stichting Open Doors

In 1955 zette oprichter Anne van der Bijl zich onvoorwaardelijk in voor onderdrukte en vervolgde christenen. Hij smokkelde destijds Bijbels naar landen waar de Bijbel verboden was, zoals de Sovjet-Unie, Azië en Afrika. Vanuit deze werkzaamheden en zijn visie is de stichting ontstaan en is tot op de dag van vandaag nog altijd actief. Het bezoekerscentrum deelt bijzondere verhalen en beelden uit de geschiedenis van de stichting. Zo zijn er voorwerpen gereproduceerd die een beeld schetsen bij verschillende gebeurtenissen. Ook maakt de bezoeker door middel van film en geluid kennis met de verhalen van de bijbelsmokkelaars van toen.

Een strategisch lichtplan

Bij het ontwerpen van een goed lichtplan voor een museum is het van belang dat het verhaal op de juiste manier wordt overgebracht. We hebben daarom gewerkt met natuurlijk licht. Dit zorgt ervoor dat de ruimte één geheel is en de echtheid blijft. Daarnaast wordt de bezoeker meegenomen door het museum aan de hand van de juiste plaatsing van het licht.

Het unieke aan dit lichtplan is dat de spots aan de rail strategisch zijn gepositioneerd. Hierdoor wordt de aandacht gevestigd op de belangrijke touchpoints in het museum. Aanvullend zorgt het ook voor een significant contrast tussen de ruimtes en de objecten die gezien moeten worden. Daarnaast hebben we accentverlichting in de vorm van ledlijnen gebruikt. Hierdoor worden de informatiepunten extra benadrukt en de aandacht van de bezoeker naar die elementen getrokken.