Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) kondigde in een brief aan de Tweede Kamer een wettelijke verplichting aan voor eigenaren van kantoren: hun panden moeten minstens label C hebben. Kantoren die momenteel voorzien zijn van een lager label hebben dus nog even de tijd om de panden energiezuiniger te maken.

Ook kunnen de eigenaren met een kantoor met een D, E of F label zonder bouwkundige ingrepen eenvoudig aangepast worden om een C label te halen. Aanpassingen aan bijvoorbeeld de verlichting zijn al voldoende. Alleen bij kantoren die nu een G label hebben, zijn maatregelen zoals glas- of dakisolatie nodig.

“Alle bedrijven en instellingen die veel energie gebruiken zijn nu al verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen als de terugverdientijd onder de vijf jaar ligt”

Investering van 860 miljoen euro

Uit onderzoek blijkt dat de maatregel jaarlijks een besparing gaat opleveren van maar liefst 8 petajoule. De kantooreigenaren moeten hiervoor samen eenmalig 860 miljoen euro investeren in energiebesparende maatregelen. De terugverdientijd ligt gemiddeld tussen de 3 en 6,5 jaar, maar dat is sterk afhankelijk van het gebouw en de energieprijs. De verplichting voor (minstens) label C geldt alleen voor kantoren. Wel komt er een onderzoek naar de mogelijkheden in andere gebouwen (winkels, bedrijfsgebouwen, scholen, zorginstellingen, sporthallen, musea etc.).

Scherpere controle

Alle bedrijven en instellingen die veel energie gebruiken (meer dan 50.000 kWh of meer dan 25.000 m3 gas), zijn nu al verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen als de terugverdientijd onder de vijf jaar ligt. De controle daarop door gemeenten en omgevingsdiensten schiet tekort. Het kabinet stelt daarom twintig extra toezichthouders voor de omgevingsdiensten beschikbaar; die zijn sinds deze maand actief. Zij helpen ook bij regionale projecten voor energiebesparing. Betere controle levert in 2023 ruim 16 petajoule besparing op.

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals hierboven al aangegeven, verlichting kan al een aanzienlijk verschil opleveren in het label van uw kantoorruimte. Wij bieden tal van duurzame en energiezuinige verlichtingsoplossingen. Met ledverlichting bespaar je al gauw tot 80% op je energierekening. Daarnaast kunt u bij de overheid subsidie aanvragen voor het verduurzamen van uw kantoorruimte of bedrijf.

Energie-investeringsaftrek (EIA).

Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale stimuleringsmaatregel voor ondernemers in de agrarische sector én mkb-sector om investeringen in machines, apparaten en andere bedrijfsmiddelen die een energiebesparing opleveren en duurzaam zijn voor het milieu te stimuleren. Meer weten over de EIA? Kijk op https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/energie-investeringsaftrek/ondernemers