Ga naar hoofdinhoud

Handleiding Keylight grondspots installeren

Arjan
Arjan
Arjan
Arjan
Handleiding Keylight Grondspots Installeren

Grondspots plaatsen vraagt voorbereiding en aandacht. Om een verkeerde plaatsing en onnodige schade (zoals kortsluiting, corrosie of vocht in de grondspot) aan de grondspot te voorkomen, raden we aan om deze handleiding nauwkeurig te lezen alvorens u de spot gaan plaatsen.

Het installeren van deze grondspot is ‘vrij eenvoudig’. Echter zijn er enkele zaken waar u rekening mee moet houden. Onze grondspots zijn gemaakt voor buitengebruik. Echter zijn de spots niet bestand tegen volledige onderdompeling in water, of plaatsing in een zeer vochtige grond. Daarom is het belangrijk dat onze spots in een goed drainerende ondergrond worden geplaatst, zodat ze een zware of langdurige regenbui aankunnen. Plaats de grondspots nooit in een kuil. Installeer ze op een vlak over hoger gelegen oppervlak (Afbeelding B en C)

Handleiding Keylight grondspots installeren

Hoe kan het dat er vocht in mijn grondspots komt?

Wanneer er door onvoldoende afwatering en/of drainage de wartels van uw grondspot onder water komen te staan, bestaat de kans dat er water via de wartels de grondspot binnendringt. Dit gebeurt door de zogeheten ‘capillaire werking’. Grondwater stroom namelijk niet altijd van boven naar beneden. Wanneer de inbouwspot rechtstreeks in de aarde is geplaatst, wordt door de capillaire werking het grondwater in de ruimte van de inbouwspot gezogen. Door plaatsing in grind, of een PVC-grondpijp met daarin grind, wordt voorkomen dat er drukverschil ontstaat en vloeit het water automatisch weg.

Handleiding Keylight grondspots installeren

Hoe voorkom ik dat er water in mijn grondspot komt?

Er zijn enkele zaken waar u op moet letten om te voorkomen dat er vocht in de grondspot komt: 1. U dient de wartels aan de onderzijde van de grondspot goed vast te draaien. 2. Voor een goede afwatering of drainage brengt u voldoende grind rondom de grondspot aan (minimaal 20cm aan alle zijde, zie afbeelding B en C) 3. Optioneel kunt u ook een brede PVC pijp of buis gebruiken. Deze zet u eerst in de grond, waarna u de buis of pijp eerst voorziet van een laag grind, en vervolgens plaatst u de spot. Als laatste vult u de resterende ruimte rondom de spot in de PVC pijp of buis op met het overige grind.

Veelvoorkomende fouten

In sommige gevallen gebeurt het dat er toch water de grondspot kan binnendringen. Er zijn enkele redenen die hiervan de oorzaak kunnen zijn:

  • De wartels aan de grondspot zijn niet goed vastgedraaid
  • Het glas bovenaan de grondspot is niet goed vastgedraaid
  • De aftakdoos is niet (goed) opgegoten met hars

Soepele kabel voor aansluiting

De kabel van de grondspot waarmee je de aansluiting maakt, dient een waterdichte grondkabel te zijn.

Let op: verwijder nooit de bijgeleverde kabel van de grondspot! Indien je dit wel doet, vervalt de garantie op de spot.

Tags

Artikel delen

Hoppa! Nog meer kennis.

Hoppa! Nog meer kennis.