Het installeren van deze grondspot is vrij eenvoudig. Echter zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Onze grondspots zijn gemaakt voor buitengebruik. Echter zijn de spots niet bestand tegen volledige onderdompeling in water, of plaatsing in een zeer vochtige grond. Daarom is het belangrijk dat onze spots in een goed drainerende ondergrond worden geplaatst, zodat ze een zware of langdurige regenbui aankunnen. Plaats de grondspots nooit in een kuil. Installeer ze op een vlak over hoger gelegen oppervlak (Afbeelding B en C)

Handleiding Keylight grondspots installeren

Hoe kan het dat er vocht in mijn grondspots komt?

Wanneer er door onvoldoende afwatering en/of drainage de wartels van de grondspot onder water komen te staan, bestaat de kans dat er water via de wartels de grondspot binnendringt. Dit gebeurt door de zogeheten ‘capillaire werking’. Grondwater stroom namelijk niet altijd van boven naar beneden. Wanneer de inbouwspot rechtstreeks in de aarde is geplaatst, wordt door de capillaire werking het grondwater in de ruimte van de inbouwspot gezogen. Door plaatsing in grind, of een PVC-grondpijp met daarin grind, wordt voorkomen dat er drukverschil ontstaat en vloeit het water automatisch weg.

Handleiding Keylight grondspots installeren

Hoe voorkom ik dat er water in mijn grondspot komt?

Er zijn enkele zaken waar je op moet letten om te voorkomen dat er vocht in de grondspot komt:

  1. Je dient de wartels aan de onderzijde van de grondspot goed vast te draaien.
  2. Voor een goede afwatering of drainage brengt u voldoende grind rondom de grondspot aan (minimaal 20cm aan alle zijde, zie afbeelding B en C)
  3. Optioneel kun je ook een brede pvc-pijp of buis gebruiken. Deze plaats je eerst in de grond, waarna je de buis of pijp eerst voorziet van een laag grind. Vervolgens plaatst je de spot. Als laatste vul je de resterende ruimte rondom de spot in de pvc-pijp of buis op met het overige grind.

Veelvoorkomende fouten

In sommige gevallen gebeurt het dat er toch water de grondspot kan binnendringen. Er zijn enkele redenen die hiervan de oorzaak kunnen zijn:

  • De wartels aan de grondspot zijn niet goed vastgedraaid
  • Het glas bovenaan de grondspot is niet goed vastgedraaid
  • De aftakdoos is niet (goed) opgegoten met hars

Soepele kabel voor aansluiting

De kabel van de grondspot waarmee je de aansluiting maakt, dient een waterdichte grondkabel te zijn. Let op: verwijder nooit de bijgeleverde kabel van de grondspot! Indien je dit wel doet, vervalt de garantie op de spot.

Download de handleiding

Wil je deze handleiding later nog even rustig teruglezen? We hebben van dit artikel ook een pdf gemaakt. Download deze gratis via de button hieronder.

Download handleiding