We vallen gelijk met de deur in huis, want je komt immers voor het antwoord op de vraag wat high bay ledlampen zijn.

High bay ledlampen zijn een populaire keuze wanneer je vanaf grote hoogte flinke oppervlaktes goed wil verlichten. High bay ledlampen (ook wel aan elkaar geschreven als highbay ledlamp, of ufo-lamp genoemd vanwege zijn vorm) zijn grote, ronde lampen met een hoge lichtopbrengst die veelal in ruimtes worden gebruikt met een hoog plafond. Denk aan:

 • industriële ruimtes;
 • fabriekshallen;
 • opslagruimtes;
 • werkplaatsen;
 • magazijnen;
 • loodsen;
 • sporthallen;
 • maneges;
 • bedrijfshallen.

Omdat de lampen vaak op grote hoogtes hangen, is het cruciaal dat ze veel licht produceren en de vloer van de ruimte goed verlichten om te kunnen werken, maar ook om de veiligheid te vergroten. De lampen bevatten een aluminium plaat waarop tientallen, en soms wel honderden, led’s zijn bevestigd. De led’s kunnen wel 130 tot 140 lumen per watt produceren en daardoor zijn ze een effectief soort verlichting om vanaf grote hoogte de werkvloer optimaal te verlichten.

Wat zijn de voordelen van high bay ledlampen

Aan het gebruik van high bay ledlampen kleven een hoop voordelen. Laten we ze opsommen:

Checkmark

Een zeer lange levensduur tot wel 50.000 branduren. Dit is ruim 6 tot 7 keer langer dan conventionele verlichting. Hierdoor is er tevens minder onderhoud nodig aan de verlichting.

Checkmark

De high bay ledlampen hebben geen opstarttijd, zoals je vaak ziet bij gasontladingslampen of TL-verlichting. De verlichting brand dus direct op vol vermogen.

Checkmark

High bay ledlampen zijn in de meeste gevallen dimbaar.

Checkmark

High bay ledlampen zijn te gebruiken in combinatie met sensoren. Hierdoor dimt de verlichting automatisch wanneer er een tijdje niemand in de ruimte is, of weer op vol vermogen gaat branden wanneer iemand de ruimte betreedt.

Checkmark

De terugverdientijd t.o.v.  conventionele verlichting is snel. Wanneer je overschakelt van conventionele verlichting naar high bay ledlampen heb je de aanschaf van de verlichting binnen 2 – 3 jaar terugverdiend als we uitgaan van een besparing van 70 – 80% op de energiekosten van de verlichting.

Checkmark

Effectieve lichtopbrengst. Conventionele verlichting verliest erg veel energie aan de warmte die de lamp uitstraalt. Door een effectief en optimaal koelmechanisme is dit bij high bay ledlampen bijna nihil en komt alle energie ten goede aan de lichtopbrengst.

Welke merken high bay ledlampen zijn er?

High bay ledlampen zijn er in alle soorten en maten, maar ook van talloze merken. Bovendien komen er steeds meer merken bij. Maar welk merk moet je kiezen? Omdat er zoveel merken zijn, zie je door de bomen het bos niet meer. Maar die vraag is wat ons betreft makkelijk te beantwoorden.

High bay ledlampen zijn populair. Zo populair dat de merken als paddestoelen uit de grond schieten. Daarom is het oppassen geblazen als het aankomt op de aanschaf van een high bay ledlamp. Er zijn veel twijfelachtige merken op de markt (met name afkomstig uit Azië) die high bay ledlampen aanbieden waarvan de kwaliteit en de levensduur te wensen overlaat. Goedkoop is echt duurkoop in dit geval.

Als je high bay ledlampen wil aanschaffen, raden we je aan om voor de volgende gerenommeerde merken te kiezen:

 • Philips;
 • Osram;
 • Noxion;
 • Ledvance.

Laat je altijd goed adviseren als je high bay ledlampen wil aanschaffen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je slechte high bay ledlampen aanschaft en binnen de kortste keren de lampen kan vervangen.

Hoe installeer je high bay ledlampen?

Over het algemeen is de installatie van high bay ledlampen redelijk eenvoudig. In de meeste gevallen worden de lampen gependeld opgehangen aan het plafond van de ruimte. Doorgaans zijn er 2 bevestigingsmethodes:

 1. Met een kabel of een ketting. Deze wordt gemonteerd aan een stevige ring aan de bovenzijde van de high bay ledlamp.
 2. Een U-vorm montagebeugel. De twee uiteinden worden bevestigd aan de bovenzijde van het armatuur. De montagebeugels worden meestal apart verkocht.

Wellicht ten overvloede, maar zorg er altijd voor dat je de stroom en zekeringen hebt uitgeschakeld, alvorens je het armatuur koppelt aan de stroomvoorziening.

High bay ledlampen met beugel
High bay ledlampen met beugel
High bay ledlampen met pendel oog
High bay ledlampen met pendel oog

Welke gradenbundel heb ik nodig?

High bay ledlampen wordt altijd geleverd met een zogeheten reflector. Een reflector zorgt voor een evenredige verdeling van het licht. Een reflector bepaald ook de hoek waarin het licht wordt verspreid, doorgaans gradenbundel genoemd. Er zijn er 3 gradenbundels in omloop:

 • 60 graden – geschikt om vanaf zeer grote hoogte standaardbreedte gangpaden te verlichten met een hoogte van 8 meter of hoger.
 • 90 graden – geschikt om standaardbreedte gangpaden te verlichten met een hoogte van 3 – 8 meter.
 • 120 graden – geschikt om brede tot zeer brede gangpaden en grote werkvloeren te verlichten met een hoogte van 3 – 8 meter.

Wanneer je high bay ledlampen aan wil schaffen, let dan goed op welke gradenbundel vermeld staat op de verpakking. Meestal wordt dit aangeduid met een icoontje of in cijfers, bijvoorbeeld: 120°, 120D of 120Dgr.

Welke kleurtemperatuur heb ik nodig?

Kleurtempera-wattes? Een veelgehoorde term is kleurtemperatuur. Kort samengevat betekent dit welke kleur het licht heeft, ofwel hoe warm of koud het licht is. De kleurtemperatuur wordt aangeduid in Kelvin (K). Hieronder geven we een paar voorbeelden:

Scroll de tabel naar links of rechts
Kelvin (K) Omschrijving Kleurgevoel
2200 – 2400K Vergelijkbaar met kaarslicht of een flame-lamp Zeer warm
2700 – 3000K Vergelijkbaar met zonsopkomst/ondergang of een gloeilamp. Warm
4000 – 5000K Neutraal wit licht. Neutraal
5000 – 6000K Vergelijkbaar met daglicht. Koud
6000 – 8000K Vergelijkbaar met een bewolkte dag. Koud
8000 – 10.000K Vergelijkbaar met daglicht (blauwe hemel). Zeer koud

Om het geheel nog even te visualiseren hebben we er ook nog een handig grafiekje van gemaakt. Wil je meer weten over kleurtemperaturen? Lees dan eens ons kennisbankartikel over kleurtemperaturen.

Lightboxx lichttemperatuur licht led verlichting lichtkleur
Rekentabel high bay ledlampen

Om het je wat makkelijker te maken hebben we hieronder een rekenhulp geplaatst waar je kunt nagaan welke high bay ledlampen je nodig hebt voor jouw ruimte. Kom je er niet helemaal uit en zoek je hulp om te bepalen welke en hoeveel lampen je nodig hebt? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Scroll de tabel naar links of rechts
Hoogte (m) Gradenbundel (D) Lumen (lm) Oppervlakte (m2) Wattage (W) Vervangt (W)
3 – 4m 90D – 120D Tot 10.000lm 6 – 14m2 30 – 70W 200W
4 – 6m 90D – 120D 10.000 – 20.000lm 8 – 21m2 70 – 100W 200 – 250W
6 – 8m 90D – 120D 20.000 – 25.000lm 12 – 28m2 100 – 150W 250 – 400W
8 – 10m 60D – 90D 25.000 – 29.000lm 9 – 20m2 150 – 200W 400 – 500W
>10m 60D – 90D 29.000 – 36.000lm >12m2 200 – 300W 400 – 500W