Steeds meer bedrijven zetten duurzaam ondernemen op de agenda. Onderzoek heeft uitgewezen dat ruim 82% van de bedrijven in 2023 maatregelen heeft genomen om hun bedrijfsvoering duurzamer te maken.
Als jouw organisatie waarde hecht aan duurzaamheid dan kan circulaire verlichting zeker niet op je lijstje ontbreken. Hiermee lever je als bedrijf een bijdrage aan een wereld waarin eenmalig gebruik en afval tot een minimum wordt beperkt en grondstoffen optimaal behouden blijven.
Maar wat is circulaire verlichting en welke voordelen biedt het jouw organisatie? In dit artikel gaan we dieper in
Wat is circulaire verlichting?
Circulaire verlichting verwijst naar een benadering binnen de verlichtingsindustrie die gericht is op het maximaliseren van duurzaamheid en het minimaliseren van verspilling. In een circulaire verlichtingsstrategie wordt geprobeerd om de levensduur van verlichtingsproducten te verlengen, afval te verminderen en grondstoffen efficiënter te gebruiken.
Dit kan op verschillende manieren worden bereikt:
Over het algemeen heeft circulaire verlichting als doel om de negatieve milieu-impact van verlichtingsoplossingen te verminderen door de levensduur te verlengen, hergebruik te bevorderen en grondstoffen slim te beheren.
Wat zijn de voordelen van circulaire verlichting?
Vanuit het perspectief van de klant of eindgebruiker biedt circulaire verlichting verschillende voordelen:
Al met al biedt circulaire verlichting eindgebruikers niet alleen praktische voordelen, maar ook de mogelijkheid om bij te dragen aan een meer duurzame en milieubewuste samenleving.
Steeds vaker bieden verlichtingsbedrijven de mogelijkheid tot het aanschaffen van modulaire verlichting dat gedeeltelijk of geheel herbruikbaar is. Dit type verlichting is zodanig ontworpen en geproduceerd dat onderdelen eenvoudig om te wisselen zijn voor nieuwe. Daarnaast zijn de defecte onderdelen vaak te recyclen.
Als klant biedt dit je een aantal voordelen:
Al met al biedt het aanschaffen van modulaire en herbruikbare verlichting diverse voordelen op het gebied van kostenbesparing, duurzaamheid, flexibiliteit, levensduur en ecologie, wat het een aantrekkelijke optie maakt voor zowel particulieren als bedrijven.
Circulaire verlichting en Light as a Service
In de verlichtingsmarkt hoor je steeds vaker de term Light as a Service, kortweg LaaS.
Light as a Service is een innovatief bedrijfsmodel binnen de verlichtingsindustrie. In plaats van verlichtingsapparatuur te verkopen, biedt Light as a Service een oplossing waarbij je betaalt voor de verlichtingsservice in plaats van de fysieke lampen en armaturen.
In dit model wordt de verantwoordelijkheid voor het ontwerp, de installatie, het onderhoud en de eventuele upgrades van de verlichting overgedragen aan een externe dienstverlener. Als klant betaal je dus periodiek voor het gebruik van de verlichting, meestal in de vorm van een abonnementsdienst.
Belangrijke kenmerken van Light as a Service zijn onder andere:
Over het algemeen stelt Light as a Service je in staat om te profiteren van de nieuwste verlichtingstechnologieën en services zonder grote initiële investeringen, terwijl ze tegelijkertijd bijdragen aan duurzaamheid en efficiënt energiegebruik.
Of dit de meest ideale oplossing is? We moeten hier een kanttekening bijzetten. Hoewel Light as a Service een fantastische oplossing is om als organisatie bij te dragen aan een circulaire maatschappij en tegelijkertijd je investering en operationele kosten laag te houden, is de vraag en het aanbod momenteel erg laag.
Echter raden we aan om deze ontwikkeling nauw te blijven volgen. Hoewel de vraag en het aanbod momenteel laag is, heeft Light as a Service wel de toekomst en is de prognose dat verlichtingsbedrijven in de nabije toekomst steeds vaker Light as a Service zullen aanbieden.
Bron: CBS