Een armatuur is een essentieel onderdeel van elk verlichtingssysteem. Een armatuur wordt ook wel eens aangeduid als een lamp of lichtbron. Echter is het armatuur iets anders dan een lamp of lichtbron.

Het is simpel gezegd het “omhulsel” waarin een of meer lampen of lichtbronnen worden geplaatst om licht te produceren. Een armatuur is niet alleen functioneel, maar draagt ook bij aan de esthetiek van een ruimte.

Hieronder geven we per type armatuur een korte uitleg over het armatuur en hun specifieke toepassingen.

Inbouwspots

Inbouwspots zijn perfect voor het creëren van een strakke en minimalistische uitstraling. Ze worden meestal gebruikt als basisverlichting in plafonds en muren en hierdoor zijn de populairste keuze wanneer er in een lichtplan basisverlichting moet worden opgenomen en er mogelijkheden zijn tot het inbouwen van verlichting.

In residentiële ruimtes kunnen inbouwspots worden gebruikt als basisverlichting in gangen, keukens, woonkamers en badkamers. Ze bieden een gelijkmatige verlichting over de gehele ruimte zonder dat er opvallende armaturen aan het plafond hangen, wat zorgt voor een strakke en opgeruimde uitstraling.

In commerciële omgevingen bieden inbouwspots flexibele verlichtingsoplossingen voor kantoren, winkels, restaurants en hotels. Ze kunnen worden gebruikt voor algemene verlichting in openbare ruimtes of als accentverlichting om producten, displays of exposities te verlichten en de aandacht van klanten te trekken.

Inbouwspots zijn te verkrijgen in verschillende vormen en afmetingen, zoals rond, vierkant, ovaal, rechthoekig, en zelfs hexagonale inbouwspots.

Wat is een armatuur
Wat is een armatuur
Inbouwspot
Inbouwspot

Opbouwspots

Opbouwspots zijn veelzijdige armaturen die op verschillende manieren kunnen worden gebruikt in zowel residentiële als commerciële ruimtes. Hun flexibiliteit en aanpasbaarheid maken ze ideaal voor verschillende verlichtingstoepassingen.

In residentiële omgevingen kunnen opbouwspots worden gebruikt voor algemene verlichting in kamers waar plafondverlichting niet mogelijk of gewenst is, zoals zolders, kelders of badkamers met een laag plafond. Ze kunnen ook worden gebruikt als accentverlichting om specifieke gebieden of objecten te benadrukken, zoals kunstwerken, boekenplanken of architecturale kenmerken.

In commerciële ruimtes bieden opbouwspots flexibele verlichtingsoplossingen voor winkels, kantoren, restaurants en galerijen. Ze kunnen worden gebruikt om producten, displays of exposities te verlichten en de aandacht van klanten te trekken naar specifieke items of gebieden.

Wat is een armatuur
Wat is een armatuur
Opbouwspot rond
Opbouwspot rond

Railspots

Railspots zijn uiterst veelzijdige armaturen die op verschillende manieren kunnen worden gebruikt in zowel residentiële als commerciële omgevingen. Het unieke aan railspots is hun vermogen om flexibel te worden geplaatst en gericht langs een railsysteem, waardoor ze ideaal zijn voor het aanpassen van de verlichting naar specifieke behoeften.

In residentiële ruimtes kunnen railspots worden gebruikt als basisverlichting, voor het accentueren van kunstwerken, decoratieve elementen of architecturale kenmerken, waardoor visuele interesse wordt toegevoegd aan de ruimte.

In commerciële omgevingen bieden railspots flexibele verlichtingsoplossingen voor winkels, galerijen, musea en tentoonstellingsruimtes. Ze kunnen worden gebruikt om producten, kunstwerken of displays te verlichten en de aandacht van klanten te trekken naar specifieke items.

Wat is een armatuur
Wat is een armatuur
Railspot
Railspot

Hanglampen

Hanglampen zijn gependelde armaturen, vaak bestaande uit een plafondplaat dat aan het stroompunt op het plafond wordt gemonteerd, waaraan één of meerdere pendels (stroomdraad, staaldraad of ketting) vastzitten, gevolgd door één of meerdere armaturen (kap, bollen, etc.).

Hanglampen zijn te verkrijgen in een breed scala aan vormen en afmetingen en voegen een decoratief element toe aan een ruimte. Hanglampen zijn perfect voor het verlichten van eettafels, keukeneilanden en centrale gebieden.

Wat is een armatuur
Wat is een armatuur
Hanglamp Secto Design
Hanglamp Jacco Maris

Staande lampen

Een staande lamp is een veelzijdige verlichtingsoplossing die gebruikt kan worden voor verschillende doeleinden. Door zijn vrijstaande ontwerp is een staande lamp ideaal voor het creëren van sfeerverlichting, van woonkamers tot slaapkamers. Het biedt zacht, diffuus licht dat de algehele ambiance verbetert en een gezellige sfeer creëert voor ontspanning of sociale bijeenkomsten.

Daarnaast kan een staande lamp ook functioneel zijn, bijvoorbeeld als leeslamp naast een fauteuil of bank. Het biedt gerichte verlichting voor activiteiten zoals lezen, handwerken of werken aan een bureau. Bovendien kan een staande lamp dienen als een decoratief element in de ruimte, waardoor visuele interesse en stijl worden toegevoegd aan het interieurontwerp.

Wat is een armatuur
Wat is een armatuur
Flos Arc
Marset Cala Metal

Tafellampen

Een tafellamp is ideaal voor het bieden van gerichte verlichting op specifieke gebieden, zoals een bureau, een nachtkastje, een dressoir of een bijzettafel. Het biedt voldoende licht om te lezen, te werken of andere taken uit te voeren, terwijl het ook een sfeervol licht creëert in de ruimte.

Niet minder belangrijk: een tafellamp kan ook dienen als een decoratief element in het interieur. Met een breed scala aan ontwerpen, stijlen en materialen beschikbaar, kan een tafellamp worden gekozen om te passen bij de esthetiek van de kamer en een visueel statement toe te voegen aan de ruimte.

Wat is een armatuur
Oluce Atollo
Wat is een armatuur
Tonone tafellamp

Wandlampen

Een wandlamp kan functioneren als algemene verlichting in een kamer, vooral in ruimtes waar plafondverlichting niet mogelijk of wenselijk is. Het biedt een subtiele, maar effectieve lichtbron die de hele ruimte gelijkmatig verlicht, waardoor een aangename sfeer ontstaat.

Daarnaast kan een wandlamp dienen als sfeervolle accentverlichting om specifieke kenmerken in een kamer te benadrukken, zoals kunstwerken, decoratieve elementen of architectonische details. Door strategisch te plaatsen kan een wandlamp visuele interesse toevoegen en de esthetiek van de ruimte verbeteren.

Bovendien kan een wandlamp gebruikt worden als leeslamp naast een bed, bank of fauteuil. Het biedt gerichte verlichting voor activiteiten zoals lezen, handwerken of werken aan een bureau, terwijl het ook ruimte op de tafel vrijmaakt voor andere doeleinden.

Wat is een armatuur
Wat is een armatuur
Wandlamp Keylight
Wandlamp Keylight Slope

Ledstrips

Oké, oké, misschien niet echt een armatuur, maar we willen ledstrips toch een plekje in de lijst geven. Ondanks dat ze niet echt een armatuur zijn, zijn ze wél te plaatsen in armaturen.

Met enige regelmaat refurbishen we (oude) armaturen en plaatsen we daar een ledstrip in om mooi gelijkmatig licht te creëren en het armatuur te hergebruiken. Daarnaast worden ledstrips vooral geplaatst in een aluminium profiel met een zogeheten cover. Zo’n aluminium profiel behoort wat ons betreft zeker in het rijtje van armaturen.

Ledstrips zijn flexibele strips met geïntegreerde ledverlichting en kunnen worden gebruikt voor indirecte verlichting, accentverlichting, decoratie of functionele doeleinden.

Ledstrips
Ledstrips
Ledstrips
Ledstrips

Noodverlichting

Noodverlichting is een cruciale component voor het waarborgen van de veiligheid in noodsituaties, zoals stroomuitval of brand. Het wordt gebruikt om een ruimte te verlichten wanneer de normale verlichting uitvalt, waardoor een veilige evacuatie mogelijk is en potentiële gevaren worden geminimaliseerd.

In commerciële en openbare gebouwen is noodverlichting verplicht om te voldoen aan de veiligheidsvoorschriften en -normen, ook wel de NEN-EN 1838 norm genoemd.

Het wordt strategisch geplaatst op vluchtroutes, trappenhuizen, gangen en nooduitgangen om duidelijke en zichtbare paden te bieden voor evacuatie, zelfs bij beperkt zicht of duisternis. Daarnaast kan noodverlichting worden voorzien van nooduitgangsborden om de locatie van de dichtstbijzijnde uitgang aan te geven.

Noodverlichting kan ook worden gebruikt in residentiële omgevingen, vooral in woningen waar ouderen, kinderen of personen met een beperkte mobiliteit wonen. Het biedt gemoedsrust en extra veiligheid in geval van stroomuitval of andere noodsituaties, waardoor bewoners voldoende tijd hebben om veiligheid te vinden of hulp in te roepen.

Noodverlichting uitgang groen
Inbouw noodverlichting
Wat is een armatuur
Opbouw noodverlichting

Armaturen voor buiten

We zijn beland bij de categorie armaturen voor buiten. Want ook in de buitenruimte heb je verlichting nodig, zoals voor het verlichten van gebouwen, gevels, paden, opritten, kunstwerken in de tuin, terrassen en patio’s, plantenbakken, borders, plantenperken en zelfs vijvers.

In deze categorie bespreken we grondspots, prikspots, paalverlichting, bollards en stralers. Wandlampen laten we even achterwege, want die hebben we hierboven al besproken. Maar ook wandlampen zijn zeker in de buitenruimte te gebruiken.

Grondspots

Grondspots voor buiten kunnen op verschillende manieren worden gebruikt om buitenruimtes te verlichten en accentueren. Ze bieden een functionele verlichtingsoplossing en worden ingezet voor zowel residentiële als commerciële doeleinden.

Een van de belangrijkste toepassingen van grondspots buiten is het verlichten van opritten, gevels, tuinpaden en looproutes. Door strategisch geplaatste grondspots langs deze paden te installeren, wordt de veiligheid vergroot en wordt het navigeren in het donker vergemakkelijkt.

Daarnaast kunnen grondspots buiten worden gebruikt om architecturale kenmerken, landschapselementen of specifieke objecten in de tuin te accentueren. Ze kunnen worden gericht op bomen, struiken, beelden of waterpartijen om visuele interesse toe te voegen en de esthetiek van de buitenruimte te verbeteren.

Ook kunnen grondspots worden gebruikt voor het creëren van sfeerverlichting op terrassen, patio’s of in tuinen. Door ze langs de randen van deze buitenruimtes te plaatsen, ontstaat er een warme en uitnodigende ambiance voor buitenactiviteiten of ontspanning in de avonduren.

Wat is een armatuur
Wat is een armatuur
Keylight grondspot
Keylight grondspot

Prikspots

Prikspots zijn spots, vaak voorzien van een grondpen, of een spies, die je flexibel kan plaatsen in de tuin, in plantenbakken of bloemperken. Wil je de spot liever verplaatsen, omdat je iets anders in de tuin wil uitlichten? Geen probleem, want deze spots trek je uit de grond en steekt ze net zo makkelijk weer op een andere plek in de grond.

Een van de belangrijkste toepassingen van prikspots buiten is het accentueren van landschapskenmerken zoals bomen, struiken, plantenbedden of architecturale elementen. Door de prikspots strategisch te plaatsen rondom deze elementen, kan de aandacht worden gevestigd op specifieke gebieden, waardoor visuele interesse en diepte worden toegevoegd aan de buitenruimte.

Bovendien kunnen prikspots worden gebruikt voor het creëren van sfeerverlichting in de tuin, op het terras of bij de vijver. Door ze langs de randen van deze buitenruimtes te plaatsen, ontstaat er een warme en uitnodigende ambiance voor buitenactiviteiten, diners of ontspanning in de avonduren.

Keylight Abor prikspot
Wat is een armatuur
Prikspot Suslight
Prikspot tuin

Bollards

Een van de belangrijkste toepassingen van bollards buiten is het markeren van paden, opritten, tuinranden en andere looproutes. Door strategisch geplaatste bollards langs deze routes te installeren, wordt de veiligheid vergroot en wordt het navigeren in het donker vergemakkelijkt, vooral in openbare ruimtes.

Bollards kunnen worden gebruikt als accentverlichting om landschapselementen, zoals tuinbedden, vijvers, of decoratieve stenen, te benadrukken. Door de bollards rondom deze elementen te plaatsen, ontstaat er visuele interesse en diepte in de buitenruimte.

Bovendien kunnen bollards worden gebruikt voor het creëren van sfeerverlichting langs terrassen, patio’s of langs de randen van buitenruimtes. Hierdoor wordt een warme en uitnodigende ambiance gecreëerd voor buitenactiviteiten, diners of ontspanning in de avonduren.

Wat is een armatuur
Bollard tuinverlichting
Bollard tuinverlichting
Wat is een armatuur