Schakelaars, lichtknoppen en dimmers; het zijn allemaal technieken om je verlichting mee te bedienen. Maar aan het gebruik komt zo langzamerhand steeds meer een einde aan. Er komen steeds meer technieken op de markt om de verlichting te bedienen, zonder gebruik te maken van schakelmateriaal. Wees niet bang, in huishoudens zullen ze echt niet zo snel verdwijnen. Maar in werkomgevingen kom je ze steeds minder tegen.

Één van die technieken heet DALI. Misschien heb je er wel eens van gehoord. In dit kennisbankartikel leggen we je uit wat DALI is, wat je ermee kan, waar het voor gebruikt wordt en wat de voordelen zijn.

Wat is DALI?

Eerst even een korte geschiedenisles. De ontwikkeling van DALI, wat staat voor Digital Addressable Lighting Interface, begon al in de jaren 80. Een groep vooraanstaande fabrikanten van lampen en lichtoplossingen, zoals Noxion, Osram, Ledvance en Philips, gezamenlijk bekend als The DALI Alliance, kwamen met het idee om een systeem te ontwikkelen waarmee lampen gecentraliseerd en onafhankelijk van elkaar te bedienen zijn. In de jaren 90 sloten een aantal Amerikaanse bedrijven zich bij het programma aan en kwam de ontwikkeling van DALI in een stroomversnelling. De eerste internationale DALI-standaard werd in 2002 goedgekeurd en gepubliceerd.

DALI is een internationaal erkend communicatieprotocol tussen lichtregelaars en lichtbronnen. Het biedt een gestandaardiseerde methode om verlichtingsarmaturen individueel te regelen en te communiceren met externe systemen.

In eenvoudige bewoordingen stelt DALI gebruikers in staat om hun verlichting aan te passen aan hun specifieke behoeften en voorkeuren, waardoor een hoge mate van energiebesparing en bedieningsgemak ontstaat.

Hoe werkt DALI?

DALI werkt door middel van een tweedraads busstructuur, waarbij alle armaturen verbonden zijn met een centrale DALI-controller. Deze controller fungeert als het brein van het systeem, waardoor gebruikers de verlichting kunnen aansturen via een gecentraliseerd (digitaal) platform, zoals een app op je smartphone of tablet, of een centraal bedieningspaneel.

Elke armatuur in het DALI-netwerk heeft een uniek adres, wat betekent dat deze individueel kan worden geïdentificeerd en gecontroleerd, waardoor een ongekende mate van precisie en flexibiliteit wordt bereikt.

De voordelen van DALI

Nu we weten wat DALI is, laten we eens kijken naar enkele van de voordelen die dit innovatieve verlichtingsprotocol biedt aan eindgebruikers:

Checkmark
Flexibele controle

Met DALI kunnen gebruikers de helderheid, kleur en zelfs de richting van hun verlichting aanpassen, waardoor ze de perfecte sfeer kunnen creëren voor elke gelegenheid.

Checkmark
Energie-efficiëntie

Door het nauwkeurig afstemmen van de verlichting op de behoeften van de ruimte, kan DALI aanzienlijke energiebesparingen opleveren, wat resulteert in lagere energierekeningen en een verminderde ecologische voetafdruk.

Checkmark
Geavanceerde planning en automatisering

Met DALI kunnen gebruikers geavanceerde planningsschema’s instellen en zelfs automatiseringen programmeren, waardoor ze tijd en moeite besparen bij het handmatig aanpassen van de verlichting.

Checkmark
Naadloze Integratie

DALI kan eenvoudig worden geïntegreerd met andere slimme systemen, zoals HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning) en beveiliging, waardoor een volledig geïntegreerde slimme woning- of kantooromgeving ontstaat.

Checkmark
Toekomstbestendigheid

Het is een open protocol. Elke fabrikant kan het gebruiken. Hierdoor blijft DALI evolueren met nieuwe technologische ontwikkelingen, waardoor gebruikers kunnen profiteren van de nieuwste innovaties en functionaliteiten zonder grote upgrades uit te voeren.

Checkmark
Levensduur verlichting

De technische levensduur van de verlichting wordt aanzienlijk verlengd door een lagere belasting van componenten.

Waar is DALI te gebruiken?

DALI is (nu nog) niet zo snel treffen in huishoudens. Hoewel het wel steeds vaker wordt toegepast (vaak in grote woningen, zoals villa’s met een woonoppervlak van 200 m² of meer), is het protocol veel te technisch en complex om toe te passen binnen een doorsnee woning.

Echter, in werkomgevingen wordt het wel veel toegepast. In een werkomgeving zijn er gedurende de dag vaak mensen aanwezig en juist in dit soort omgevingen is DALI perfect toepasbaar. Denk bijvoorbeeld aan:

Checkmark
Kunst en cultuur

Musea, bioscopen en filmhuizen, theater en toneel, bibliotheken, etc.

Checkmark
Retail

Winkels, pop-up stores, winkelcentra, warenhuizen, food speciaalzaken, etc.

Checkmark
Horeca

Restaurants, bars, hotels, (eet)cafe’s, cafeteria, conferentiezalen, lunchrooms, koffiezaken, tankstations, etc.

Checkmark
Transport en logistiek

Magazijnen, opslag- en distributiecentra, luchthavens, havens, etc.

Checkmark
Onderwijs

Kinderdagopvang, basisscholen, middelbare scholen, hogere scholen, universiteiten, opleidingscentra, etc.

Checkmark
Zakelijke dienstverlening

Kantoren, verzamelgebouwen, overheidsgebouwen, etc.

Is DALI te gebruiken met elk armatuur?

Het DALI-systeem is niet gepatenteerd en daardoor vrij te gebruiken door iedereen. Dat betekent dat je het veilig kunt gebruiken met verschillende merken en soorten lampen, niet alleen die van de DALI-makers. Ook voldoet DALI aan internationale normen voor elektrische systemen. Hierdoor kun je het probleemloos gebruiken met lampen van andere merken.