Na ruim een kwartier gezocht te hebben vraag je het toch maar aan een medewerker. Vervolgens krijg je een vragenvuur op je af waar je lang niet alle antwoorden op hebt. Je bedankt de verkoper en pakt een dimmer uit het schap, in de hoop dat deze zijn werk zal doen. Eenmaal thuis blijkt het toch niet zo kinderlijk eenvoudig als dat het aanvankelijk leek.

Conventionele dimmers

In de bouwmarkt vind je doorgaans twee type dimmers; conventionele dimmers en led dimmers. De conventionele dimmers zijn slechts geschikt voor gloei- en halogeenlampen. Dit type dimmer kun je, als je led lampen wilt dimmen, beter vermijden. De elektronica in een ledlamp werkt namelijk anders dan een gloei- en halogeenlamp. Zodra je een conventionele dimmer gebruikt om je led lampen te dimmen dan is de kans groot dat je lampen gaan knipperen of het licht gaat “trillen”. In het ergste geval kunnen de lampen zelfs stuk gaan en dat is natuurlijk zonde.

Led dimmers

Een led dimmer herken je aan het “LED” logo op de verpakking. Daarnaast staat in bijna alle gevallen ook de ondergrens en de bovengrens aangegeven in wattage. Het is raadzaam om goed op te letten wat de ondergrens van de dimmer is. Als de ondergrens bijvoorbeeld 20 watt is en je wilt 4 lampen van 3 watt per stuk (12 watt totaal) gaan dimmen, dan is de kans groot dat de lampen slechts deels dimmen, of in het ergste geval helemaal niet. Gelukkig is de ondergrens van de meeste led dimmers zo laag dat dit geen problemen zou moeten opleveren.

230 volt lampen dimmen

led lampen zijn niet te dimmen, tenzij expliciet wordt vermeld dat dit wel mogelijk is. Led lampen waarbij dit wel mogelijk is, heeft ingebouwde elektronica die de spanning, meestal naar 12 volt, verlaagd. Controleer dus of op de lamp (of verpakking) staat aangegeven of dimmen tot de mogelijkheden behoort. Als u een dimbare 230 volt ledlamp wilt dimmen heb je twee opties:

Optie 1: 230V “leading edge” fase aansnijding dimmer

230 volt aansnijding dimmers zijn de oudste en goedkopere dimmers en maken gebruik van een ontstoringsspoel.

Optie 2: 230V “trailing edge” fase afsnijdingsdimmer

230 volt afsnijdingsdimmers hebben geen ontstoringsspoel (door de ingebouwde elektronica) hierdoor werken ze geruisarm. Dit is het nieuwe (en duurdere) type dimmer. Deze dimmers werken beter met elektronische trafo’s en zijn daardoor ook beter om 12 tot 24 volt led lampen te dimmen.

Het kiezen tussen deze twee type dimmers kan lastig zijn, omdat sommige led lampen beter werken op fase-afsnijdingsdimmers en de andere juist op een fase-aansnijding dimmer. Vaak geven fabrikanten van led lampen aan welk type het beste werkt.

12 volt lampen dimmen

Voor het dimmen van 12-24 volt led lampen dient er gebruik worden gemaakt van een led transformator die van de 230 volt een 12-24 volt spanning maakt. Een led transformator wordt ook wel trafo, led voeding of led driver genoemd. De trafo wordt tussen de 12-24 volt ledlamp en de dimmer geplaatst. Voor het dimmen van 12-24 volt led lampen zijn er 3 mogelijkheden.

Optie 1: Led dimmer 12-24 volt

12-24 volt led dimmers dienen met 12 volt of 24 volt DC led trafo’s te worden gevoed (dus niet met dimbare elektronische AC trafo’s).

Optie 2: 230 volt “leading edge” fase aansnijding dimmer

Lees voor het dimmen van 12-24 volt led lampen met een 230 volt fase aansnijding dimmer de gebruiksaanwijzing van de trafo door om te bepalen of deze kan worden gedimd met een fase aansnijding dimmer.

Optie 3: 230 volt “trailing edge” fase afsnijding dimmer

Een 12-24 volt ledlamp is te dimmen met een 230 volt fase afsnijding dimmer in combinatie met een dimbare elektronische 12-24 volt led transformator.

Dimmen gebeurt bij 12-24 volt door het heel snel achter elkaar aan en uitzetten van de led. Door het verlagen van de frequentie van het knipperen gaat de led zwakker branden, en is de led volledig traploos te dimmen. Toch blijft het dimmen van led nog lastig omdat de combinatie van led dimmer / dimbare led transformator en de elektronica in de led lampen/led spots soms toch nog kan zorgen voor knipperend licht. Dit komt omdat Europese en Chinese fabrikanten nog geen internationale standaardisatie hebben.

Meerdere ledlampen dimmen

Wil je meerdere led lampen dimmen? Het vermogen van de dimmer is bepalend voor het aantal te dimmen led lampen. Een veelgebruikte vuistregel is dat 10% van het maximale vermogen van de dimmer benut kan worden voor het aantal te dimmen lampen.

Voorbeeld: een dimmer heeft een vermogen van maximaal 300 watt. Er zijn dan maximaal (10% van 300 watt = 30 watt) dus 6 led lampen van ieder 5 watt aan te sluiten.

Conclusie

Als je een led dimmer gaat kopen dien je dus vooraf te weten welke lampen je wilt dimmen.  Zorg ervoor dat de led lampen dimbaar zijn. Koop altijd een kwalitatief hoogwaardige dimmer van een gerenommeerd merk, zoals Bush-Jaeger of Jung, en vermijd de goedkopere alternatieven. Zo voorkom je storingen en het knipperen van verlichting door slechte kwaliteit dimmers. Zorg er daarnaast voor dat de ondergrens van de dimmer altijd lager is dan het wattage van je ledlamp.

Een led dimmer kopen? Een paar tips!

  • We raden aan om producten niet te selecteren op welke het goedkoopst is, maar op welke het beste bij je situatie past. Goedkope dimmers hebben een kortere levensduur en zijn vaak minder gebruiksvriendelijk, terwijl je bij een iets grotere initiële investering zorgeloos jaren vooruit kunt. Kwaliteit van schakelmateriaal is erg belangrijk.
  • Let altijd goed op het totale vermogen van de led dimmer en zorg ervoor dat dit aansluit bij je verlichting. Probeer ook rekening te houden met toekomstige vervangingen van verlichting.
  • Weet je niet zeker of je lamp dimbaar is? Kijk op de verpakking van de lamp. Indien je deze niet meer hebt, kun je het beste contact opnemen met de leverancier of winkel waar je de lamp hebt gekocht.
  • Indien je van plan bent meerdere lampen op één dimmer aan te sluiten, tel je het vermogen van deze lampen bij elkaar op. Houd hierbij rekening met het maximale en minimale vermogen van de dimmer.

Hulp nodig?

Kom je er niet uit en weet je niet welke dimmer te nodig hebt? Neem dan gerust eens contact met ons op. Onze adviseurs staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Onze klantenservice is op werkdagen bereikbaar van 08:30 tot 17:30 op telefoonnummer 033 – 2460331.