Bij het kopen van ledverlichting en led lampen moet je op enkele dingen letten. Tegenwoordig is het niet meer zo eenvoudig als het kiezen van de juiste wattage. Voor je het weet kies je een lamp die het vermogen heeft om een stadion te verlichten en dat eet toch niet zo prettig met zo’n lamp boven je eettafel. Bij een ledlamp zijn er enkele criteria die belangrijk zijn bij het kiezen van de juiste lamp. Om het je wat makkelijker te maken lichten we hieronder enkele punten uit waar je op moet letten.

Wattage of lumen?

Vroeger kocht je een gloeilamp met een bepaald wattage waarvan je wist dat dat prettig licht is om een boek te lezen. Niets meer, niets minder. Tegenwoordig staat het wattage nog steeds vermeld op de verpakking, echter zijn deze wattages lager en niet meer hetzelfde als wat je gewend bent bij een gloeilamp. Welke moet je nu kiezen? 2 watt? 4 watt? Of toch misschien maar een 10 watt lamp?

Geen nood. Het wattage van ledverlichting is niet langer meer de belangrijkste factor om een bepaalde lichtopbrengst te kiezen. Op bijna iedere verpakking staat tegenwoordig een bepaalde “lumen” vermeld. Het lumen geeft de lichtopbrengst weer.

Lightboxx Lichttemperatuur Licht Led Verlichting Lichtkleur

Lichtkleur (kelvin)

Een ander belangrijk aspect waar je goed op moet letten als je ledverlichting gaat kopen, is de lichtkleur van de lamp. Led lampen zijn verkrijgbaar in een grote variatie aan lichtkleuren. Om de juiste lichtkleur te kiezen dient je te kijken naar het aantal kelvin. Het aantal kelvin geeft de kleur van het licht aan.

Belangrijk is om vooraf te weten om welke soort ruimte het gaat en hoe je deze wilt verlichten. Als je een lamp zoekt voor bijvoorbeeld een woonkamer dan kunt je het beste kiezen voor een warmere lichtkleur, zoals 2700k (warm-wit). Een lamp met een warmwitte lichtkleur geeft een aangename sfeer aan jouw ruimte, perfect voor een gezellige avond op de bank. Wilt je juist veel en helder licht om onder te werken? Dan kunt je het beste voor een hogere waarde gaan, zoals 4000k (helder wit) of hoger. Hieronder vindt je een handig schema over de lichtkleuren.

Dimmen

Wel dimmen, of niet dimmen? Overweeg voordat je een lamp koopt altijd of je de lamp(en) wilt dimmen. Bijvoorbeeld als je je lampen boven de eettafel wilt terug dimmen naar een aangenaam sfeerlichtje. Veel led lampen zijn dimbaar, maar lang niet allemaal. Kijk dus goed op de verpakking of de lamp wel of niet dimbaar is.

Daarnaast is het raadzaam om thuis even te checken of je dimmer wel geschikt is om led lampen te dimmen. De kans bestaat namelijk dat het minimale wattage van je dimmer veel hoger is dan het totale wattage van de lampen die je wilt dimmen. Veel dimmers (van de bouwmarkt bijvoorbeeld) hebben een ondergrens van 20 watt. Als je 3-5 lampen wilt dimmen van 3 watt per lamp en je dimmer heeft een ondergrens van 20 watt, dan zal dit niet werken met je huidige dimmer.

Dat kan voor onaangename verrassingen zorgen. De lampen kunnen hierdoor namelijk gaan knipperen of in het ergste geval, de lamp gaat stuk! Koop daarom nooit zomaar een willekeurige dimmer. Kies voor een kwalitatief goede led dimmer met het juiste wattage als ondergrens en zorg ervoor dat de ondergrens van de dimmer nooit hoger is dan het wattage van je ledlamp. Als je er niet uitkomt, we helpen je graag met het vinden van de juiste led dimmer.

Levensduur

Handig, die led lampen in de bak van de kassakoopjes bij die blauw-gele Zweedse meubelgigant waar je zojuist een nieuwe hänglåmp heeft gekocht. Er moet natuurlijk wel een lamp in, anders heb je er nog niets aan. Weet je wat, ik koop er gelijk 5. Dan kan ik alle andere gloeilampen gelijk vervangen door deze energiezuinige variant. Slim bezig! Of toch niet?

Nee, helaas. De praktijk wijst uit dat goedkoop toch echt duurkoop is. De goedkope led lampen vliegen je tegenwoordig om de oren. Ze liggen bij elke bouwmarkt en kosten soms maar een paar euro. De verpakking belooft doorgaans een levensduur van 20.000 branduren, maar dit aantal wordt vaak overdreven en is alles behalve realistisch. Deze lampen zijn in veel gevallen zeer snel defect, soms na een half jaar al. De levensduur van een ledlamp hangt af van veel factoren en het gebruik. Maar doorgaans zou een kwalitatieve ledlamp bij normaal, huishoudelijk gebruik een jaar of 10 tot 12 mee moeten gaan. De goedkope varianten beloven dit wel, maar we zien vaak dat ze na enkele jaren, of soms zelf maanden, al de prullenbak in kunnen.

Ook hebben de vaak in China geproduceerde ledlampen een warmtehuishouding die niet goed georganiseerd is waardoor de ledlamp sneller kapot gaat. Bovendien laat de lichtopbrengst, de kleurtemperatuur en de kleurechtheid vaak te wensen over. Het is dus raadzaam om een paar euro extra uit te geven en voor een kwalitatieve ledlamp te kiezen van een gerenommeerd merk. Bijvoorbeeld van Philips of Osram.

Vragen over ledverlichting kopen?

Wil je je bedrijf, winkel of woning ook verduurzamen? Neem gerust eens contact met ons op over de mogelijkheden. Onze adviseurs staan graag voor je klaar om je helemaal bij te praten over duurzame verlichting en onze oplossingen. Neem contact met ons op via info@lightboxx.nl of bel 033-2460331.