Ga naar hoofdinhoud

Led verlichting kopen? Hier moet je op letten!

Arjan
Led verlichting kopen? Hier moet je op letten!

Het kopen van de juiste led verlichting kan nogal ingewikkeld of complex zijn voor de consument. Waar moet je precies op letten en wat kun je beter vermijden? Soms zien mensen door de bomen het bos niet meer.

Bij het kopen van led verlichting en led lampen moet u op enkele dingen letten. Tegenwoordig is het niet meer zo eenvoudig als het kiezen van de juiste wattage. Voor je het weet kies je een lamp die het vermogen heeft om een stadion te verlichten en dat eet toch niet zo prettig met zo’n lamp boven je eettafel. Bij een led lamp zijn er enkele criteria die belangrijk zijn bij het kiezen van de juiste lamp. Om het u wat makkelijker te maken lichten we hieronder enkele punten uit waar u op moet letten.

Wattage of lumen?

Vroeger kocht je een gloeilamp met een bepaald wattage waarvan u wist dat dat prettig licht is om een boek te lezen. Niets meer, niets minder. Tegenwoordig staat het wattage nog steeds vermeld op de verpakking, echter zijn deze wattages lager en niet meer hetzelfde als wat u gewend bent bij een gloeilamp. Welke moet u nu kiezen? 2 watt? 4 watt? Of toch misschien maar een 10 watt lamp?

Geen nood. Het wattage is niet langer meer de belangrijkste factor om een bepaalde lichtopbrengst te kiezen. Op bijna iedere verpakking staat tegenwoordig een bepaalde “lumen” vermeld. Het lumen geeft de lichtopbrengst weer.

Lightboxx Lichttemperatuur Licht Led Verlichting Lichtkleur

Lichtkleur (kelvin)

Een ander belangrijk aspect waar u goed op moet letten als u led verlichting gaat kopen, is de lichtkleur van de lamp. Led lampen zijn verkrijgbaar in een grote variatie aan lichtkleuren. Om de juiste lichtkleur te kiezen dient u te kijken naar het aantal kelvin. Het aantal kelvin geeft de kleur van het licht aan.

Belangrijk is om vooraf te weten om welke soort ruimte het gaat en hoe u deze wilt verlichten. Als u een lamp zoekt voor bijvoorbeeld een woonkamer dan kunt u het beste kiezen voor een warmere lichtkleur, zoals 2700k (warm-wit). Een lamp met een warm-witte lichtkleur geeft een aangename sfeer aan uw ruimte, perfect voor een gezellige avond op de bank. Wilt u juist veel en helder licht om onder te werken? Dan kunt u het beste voor een hogere waarde gaan, zoals 4000k (helder wit) of hoger. Hieronder vind u een handig schema over de lichtkleuren.

Dimmen

Wel dimmen, of niet dimmen? Overweeg voordat je een lamp koopt altijd of je de lamp(en) wilt dimmen. Bijvoorbeeld als u uw lampen boven de eettafel wilt terug dimmen naar een aangenaam sfeerlichtje. Veel led lampen zijn dimbaar, maar lang niet allemaal. Kijk dus goed op de verpakking of de lamp wel of niet dimbaar is.

Daarnaast is het raadzaam om thuis even te checken of uw dimmer wel geschikt is om led lampen te dimmen. De kans bestaat namelijk dat het minimale wattage van uw dimmer veel hoger is dan het totale wattage van de lampen die u wilt dimmen. Veel dimmers (van de bouwmarkt bijvoorbeeld) hebben een ondergrens van 20 watt. Als u 3-5 lampen wilt dimmen van 3 watt per lamp en uw dimmer heeft een ondergrens van 20 watt, dan zal dit niet werken met uw huidige dimmer. Dat kan voor onaangename verrassingen zorgen. De lampen kunnen hierdoor namelijk gaan knipperen of in het ergste geval, de lamp gaat stuk! Koop daarom nooit zomaar een willekeurige dimmer. Kies voor een kwalitatief goede led dimmer met het juiste wattage als ondergrens en zorg ervoor dat de ondergrens van de dimmer nooit hoger is dan het wattage van uw led lamp. Als u er niet uitkomt, wij helpen u graag met het vinden van de juiste led dimmer.

Levensduur

Handig, die led lampen in de bak van de kassakoopjes bij die blauw-gele Zweedse meubelgigant waar u zojuist een nieuwe hänglåmp heeft gekocht. Er moet natuurlijk wel een lamp in anders heb je er nog niks aan. Weet je wat, ik koop er gelijk 5. Dan kan ik alle andere gloeilampen gelijk vervangen door deze energiezuinige variant. Slim bezig! Of toch niet?

Nee, helaas. De praktijk wijst uit dat goedkoop toch echt duurkoop is. De goedkope led lampen vliegen je tegenwoordig om de oren. Ze liggen bij elke bouwmarkt en kosten soms slechts een paar euro. De verpakking belooft doorgaans een levensduur van 20.000 branduren, maar dit aantal wordt vaak overdreven en is alles behalve realistisch. Deze lampen zijn in veel gevallen zeer snel defect, soms na een half jaar al. De levensduur van een led lamp hangt af van veel factoren en het gebruik. Maar doorgaans zou een kwalitatieve led lamp bij normaal, huishoudelijk gebruik een jaar of 10 tot 12 mee moeten gaan. De goedkope varianten beloven dit wel, maar wij zien vaak dat ze na enkele jaren, of soms zelf maanden, al de prullenbak in kunnen.

Ook hebben de, veelal in China geproduceerde, led-lampen een warmtehuishouding die niet goed georganiseerd is waardoor de led-lamp sneller kapot gaat. Bovendien laat de lichtopbrengst, de kleurtemperatuur en de kleurechtheid vaak te wensen over. Het is dus raadzaam om een paar euro extra uit te geven en voor een kwalitatieve led lamp te kiezen van een gerenommeerd merk. Bijvoorbeeld van Philips of Osram.

Wilt u uw bedrijf, winkel of woning ook verduurzamen? Neem gerust eens contact met ons op over de mogelijkheden. Onze adviseurs staan graag voor u klaar om u helemaal bij te praten over duurzame verlichting en onze oplossingen. Neem contact met ons op via info@lightboxx.nl of bel 033-2460331