Wat is de Orange the World campagne?

Orange the World is een internationale campagne waarin aandacht gevraagd wordt voor geweld tegen vrouwen. Door ministeries, gemeenten, provincies, maatschappelijke organisaties en individuele vrouwen, mannen, meisjes en jongens, maar ook steeds meer bedrijven nemen deel aan de campagne. Zo ook wij als Lightboxx.

Lightboxx Nijkerk Doet Mee Aan De Orange The World Campagne

De cijfers liegen er niet om: wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Geweld is nog steeds een veel voorkomend probleem, overal ter wereld. In Nederland heeft bijvoorbeeld bijna de helft van alle Nederlandse vrouwen in haar leven geweld meegemaakt. Dat gebeurt vaak ongezien, want de meeste incidenten blijven verborgen. Veel geweld vindt plaats achter gesloten deuren, waardoor de cijfers slechts het topje van de ijsberg laten zien.

De campagne is een initiatief van UN Woman en gaat elk jaar van start met de Orange Day op 25 november; op de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Deze Orange Day is het startschot voor provincies, gemeenten, ministeries en maatschappelijke organisaties om zestien dagen lang aandacht te vragen voor het bestrijden van (on)zichtbaar geweld tegen vrouwen. Wereldwijd wordt actie gevoerd; er doen gemeenten en organisaties uit meer dan 90 landen mee. De campagne duurt tot de Internationale Mensenrechtendag op 10 december.