De prijzen van energie stegen nog nooit zo hard als nu. We zien de energieprijzen dagelijks stijgen en nu er ook nog een strenge winter voorspeld wordt, is het tijd om eens kritisch te kijken waar we kunnen besparen. Besparen kan op veel manieren, denk bijvoorbeeld aan je bedrijfspand isoleren, zonnepanelen installeren en natuurlijk de verwarming een graadje lager. Het loont ook zeker om eens naar de bedrijfsverlichting te kijken. De verlichting binnen je bedrijf kan een flink aandeel zijn op de energierekening. In deze blog geven we je 8 handige tips om energie te besparen op de bedrijfsverlichting.

1. Oude conventionele lampen vervangen

In de praktijk zien we ze met enige regelmaat voorbij komen: conventionele lampen. Denk bijvoorbeeld aan TL, gasontladingslampen, halogeen- of gloeilampen. Vooral in bedrijfsruimtes zoals kantoren, magazijnen of grote bedrijfshallen komen we ze nog wel eens tegen. Maak je nog gebruik van conventionele lampen? Vervang deze dan zo snel mogelijk. Dit zijn de grootste energieslurpers en ze kosten je per jaar rustig honderden danwel duizenden euro’s aan energiekosten. Zonde!

Het vervangen van oude conventionele lampen is overigens een fluitje van een cent. In bijna alle gevallen zijn de lampen 1-op-1 uit te wisselen doordat de fitting hetzelfde is.

Subsidies en belastingvoordeel

Heb je een bedrijfsruimte en maak je nog gebruik van conventionele verlichting, pak dit dan direct aan. De regering heeft namelijk verplicht dat alle kantoren groter dan 100 m² vanaf 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. Zo niet, dan moet je de deuren sluiten. Aangezien ledverlichting bijdraagt aan een beter energielabel, is dit dus extra motivatie om zo snel mogelijk over te schakelen op ledverlichting. Wist je trouwens dat je subsidie kan krijgen voor het verduurzamen van je bedrijfsruimte met de Energie Investeringsaftrek?

Daarnaast kun je als ondernemer in aanmerking komen voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Hiermee krijg je extra belastingvoordeel wanneer je investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.

2. Oude ledlampen vervangen

Heb je jaren geleden al je halogeen- en gloeilampen vervangen door ledlampen? Goed bezig! Misschien wordt het hoog tijd om deze lampen te vervangen. Oude ledlampen bevatten gedateerde techniek en verbruiken daardoor veel meer energie dan de huidige generatie ledlampen. Dit verschil kan oplopen tot wel 40%. Dus ook hierin valt zeker nog winst te behalen. Kijk eens goed naar het wattage van de oude verlichting en vergelijk dit met een nieuwe ledlamp. Vaak scheelt dit al gauw 3 tot 5 watt per lamp. Je zult begrijpen dat bij de aanwezigheid van een groot aantal lampen de besparing significant kan zijn.

3. Hoeveelheid verlichting

Nog een manier om te besparen op de energiekosten van je bedrijfsverlichting is om eens goed te kijken naar het aantal lampen of de hoeveelheid verlichting die aan staat. Het zal je verbazen hoe vaak we bedrijfsruimtes tegenkomen waar eigenlijk veel te veel of verkeerde verlichting aanwezig is. Dit kan een aantal oorzaken hebben:

Het lichtplan is verouderd.

Wanneer een lichtplan verouderd is, zal de ruimte vaak verlichting bevatten die inmiddels niet meer voldoet aan de nieuwe eisen van de ruimte.

Er is niet goed nagedacht over het lichtplan.

Misschien kan het zijn dat er totaal niet is nagedacht over het lichtplan. Denk bijvoorbeeld aan te weinig of juist te veel verlichting, verkeerde lichtkleuren, verkeerde lichtsterktes, verkeerd gepositioneerde verlichting, etc. Wanneer er niet goed nagedacht wordt over de functie en de eisen van de ruimte, kan het al snel fout aflopen en zit je opgescheept met een lichtplan dat helemaal niet past bij de ruimte, met als mogelijk gevolg: hoge energiekosten.

De functie van de ruimte is veranderd.

Bedrijfsruimtes willen nog wel eens veranderen van functie. Bijvoorbeeld bij een renovatie of herinrichting van de bedrijfsruimte. Dan kan zomaar de kantine ineens een opslag worden, of het kantoorgedeelte een showroom. In dat geval is er zeker een nieuw lichtplan nodig. Het is heel aannemelijk dat de verlichting dan niet meer voldoet aan de nieuwe eisen van de ruimtes.

Armaturen Modificeren - Energie Besparen Bedrijfsverlichting

4. Armaturen modificeren

Naast de bovenstaande tips om te besparen op het energieverbruik van je bedrijfsverlichting zijn er nog enkele andere manieren om te besparen. Het is namelijk niet altijd nodig om het complete armatuur te vervangen. In veel gevallen is het armatuur nog in een prima staat en hoef je dus geen nieuw armatuur aan te schaffen. Als je ervoor kiest om het armatuur te herbruiken, dan heb je twee keuzes:

Ombouwen van conventioneel naar led

Wil je overschakelen naar led en zijn de armaturen nog in prima staat? Dan kun je het armatuur om te laten bouwen naar led. Niet alleen scheelt dit je de aanschafkosten van nieuwe armaturen, maar levert het ook een flinke besparing op de energiekosten die kan oplopen tot wel 70-80%. Led is immers aanzienlijk energiezuiniger.

Bestaande ledchips vervangen

Heb je in het verleden verlichting aangeschaft welke zijn voorzien van ledchips? Check dan of deze chips nog wel zuinig zijn. Het is namelijk goed mogelijk dat de ledchips inmiddels verouderd zijn en daardoor lang niet meer zo efficiënt zijn als voorheen. Bovendien bestaat de kans dat de chips veel meer energie verbruiken dan de huidige generatie ledchips. Dit kan oplopen tot een verschil van wel 50%.

De vraag is natuurlijk hoe je dit kan checken. Helaas is dat niet eenvoudig zelf te doen. Maar daar helpen we je uiteraard graag mee. Kom gerust eens langs of neem contact op met onze klantenservice. We helpen je graag om te kijken waar je kunt besparen.

5. Meer daglicht

Het is ook goed om eens te kijken naar de hoeveelheid daglicht in de bedrijfsruimte. Misschien valt hier nog wat winst te behalen. Daglicht is immers gratis en het is een duurzame oplossing. Bijkomend voordeel is dat daglicht niet alleen bijdraagt aan het welzijn van je personeel, maar ook aan de concentratie en productiviteit van mensen. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat lang werken onder veel (schadelijk) kunstlicht schadelijke effecten hebben op onze gezondheid.

Er bestaan talloze daglichtsystemen welke zorgen voor flink meer daglicht, zonder dat er kunstmatige verlichting nodig is. En dat zijn allang niet meer de standaard lichtkoepels die we allemaal kennen. Hoe dan ook, de installatie ervan is in de meeste gevallen vrij eenvoudig en vaak al binnen een dag geplaatst.

Energie Besparen Bedrijfsverlichting

6. Slimme sensoren gebruiken

Maak gebruik van aanwezigheidssensoren, ook wel bewegingssensoren genoemd. Dit type sensoren schakelt automatisch de verlichting in bij aanwezigheid in de ruimte, maar ook weer uit zodra er al even niemand is geweest.

De installatie ervan is in de meeste gevallen vrij eenvoudig en kun je de installatie eventueel zelf uitvoeren. Bij een uitgebreid of complex lichtsysteem, of een lichtsysteem aangesloten op een domoticasysteem, is het aan te raden om een erkende installateur in te schakelen. De installatie van aanwezigheidssensoren is in veel gevallen binnen een dag te realiseren, dus je begint gelijk met besparen.

Aanwezigheidssensoren zijn al vanaf een paar tientjes te krijgen en leveren jaarlijks een besparing van 30 tot wel 70% op. Zeker de moeite waard dus.

Wil je nog een stapje verder gaan? Dan zijn er zelfs slimme sensoren die niet alleen aanwezigheid detecteren, maar ook de hoeveelheid daglicht meten in een ruimte. Wanneer je dit type sensoren combineert met een dimmer, dan kan de verlichting automatisch gedimd worden zodat de hoeveelheid kunstlicht aangepast wordt aan de hoeveelheid daglicht in de ruimte.

7. Maak gebruik van dimmers

Lampen en lichtbronnen verbruiken een bepaald wattage. Dit wattage is gebaseerd op het volle vermogen van de lamp of lichtbron. Dimmers kunnen een uitkomst bieden wanneer je energie wil besparen op de bedrijfsverlichting.

Vanzelfsprekend zul je begrijpen dat wanneer je de verlichting dimt tot 50%, het energieverbruik van de lamp ook met 50% afneemt (bij led). Zo simpel is het.

Misschien zijn er ruimtes waar je een dimmer kan toepassen. Denk bijvoorbeeld aan de kantine of lunchroom. Het is niet heel gezellig om in een halve zonnestudio je boterham te nuttigen. Dus het is verstandig om in dit soort ruimtes de verlichting terug te dimmen. Niet alleen wordt het er een stuk aangenamer van, maar ook bespaar je al gauw 20-50% op het energieverbruik van de verlichting in die ruimte.

8. Verlichting uitzetten in de avond.

Dit hoeft eigenlijk niet meer gezegd te worden, maar als er ‘s avonds niemand meer in het bedrijf aanwezig is, doe dan de verlichting uit. Vergeet ook niet de buitenverlichting. De verlichting ‘s avonds en ‘s nachts laten branden is niet alleen onnodig duur, het zorgt ook voor een hoop lichtvervuiling.

Maar soms is dat niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld wanneer je een winkel met een etalage hebt. Misschien is het dan wel mogelijk om de verlichting te dimmen tot 50% en/of de verlichting na een bepaalde tijd automatisch uit te schakelen met een tijdschakelaar.

Conclusie energie besparen op je bedrijfsverlichting

Zoals je inmiddels hebt gelezen zijn er, naast het vervangen van oude lampen, nog 7 manieren om energie te besparen op je bedrijfsverlichting. Sommige besparingen zijn eenvoudig door te voeren in je bedrijf, andere vereisen wat meer werk of een investering. Hoe dan ook, met de bovenstaande tips begin je al vrij snel – en in sommige gevallen zelfs direct – met besparen.

Als je goed om je heen kijkt zullen er vast en zeker tips zijn die je kunt toepassen binnen je bedrijf of organisatie. Want alle kleine beetjes helpen.

Samenvatting energie besparen op je bedrijfsverlichting

Zo, dat was een hele lap tekst om te verwerken. Voor het gemak zetten we nog even alle bespaartips voor je op een rijtje:

  1. Vervang oude conventionele lichtbronnen, zoals tl-lampen, halogeenlampen, gasontladingslampen of gloeilampen. Deze lampen zijn enorme energieslurpers en zullen je al gauw enkele honderden tot wel duizenden euro’s per jaar aan energie kosten.
  2. Oude ledlampen vervangen. Oude type ledlampen bevatten vaak oude technologie en zijn daardoor allang niet meer zo energiezuinig als de huidige generatie ledlampen.
  3. Kijk eens kritisch naar het aantal lampen of de hoeveelheid verlichting in de ruimte(s). Misschien is er wel veel te veel of verkeerde verlichting aanwezig en verbruik je daardoor meer energie dan nodig is.
  4. Zijn de lichtbronnen aan vervanging toe, bevatten de armaturen oude lichtbronnen of zelfs conventionele lichtbronnen, maar is het armatuur (behuizing) nog in een prima staat? Dan is het misschien verstandiger om de bestaande verlichting om te bouwen naar een zuinigere lichtbron, in plaats van compleet nieuwe verlichting aan te schaffen. Dit is vaak een stuk goedkoper.
  5. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van daglicht. Daglicht is immers gratis, draagt bij aan het welzijn van je medewerkers en het is een stuk prettiger dan kunstlicht.
  6. Maak gebruik van slimme aanwezigheidssensoren. Hierdoor brandt de verlichting niet onnodig in ruimtes waar toch niemand is en het levert je al gauw een fikse besparing op. Zeker wanneer je slimme sensoren gebruikt met dimmers.
  7. Maak gebruik van dimmers. De verlichting hoeft namelijk niet altijd op vol vermogen te branden. Zeker niet als er ook voldoende daglicht aanwezig is.
  8. Zet de verlichting uit in de avond.

Hulp nodig bij energie besparen op je bedrijfsverlichting?

Kom je er niet helemaal uit of heb je geen flauw idee waar je moet beginnen? Geen nood, hulp is onderweg! We helpen je graag om te kijken waar je energie kan besparen op jouw bedrijfsverlichting.

Vraag vrijblijvend lichtadvies aan of neem contact op met onze klantenservice op werkdagen van 08:30 tot 17:30 op telefoonnummer 033 – 2460331 of stuur een e-mail naar info@lightboxx.nl.