Ben je ondernemer met een (nieuw te openen) winkel en wil je aan de slag met een lichtplan? Een lichtplan maken voor een winkel is meer dan alleen een paar spots ophangen. Waar moet ik beginnen? Welke verlichting is geschikt en welke zeker niet? Maar bovenal: waar moet ik allemaal rekening mee houden? Het zijn allemaal vragen die komen kijken bij het maken een uitgedacht lichtplan voor een winkel. In deze blog gaan we je stapsgewijs uitleggen waar je allemaal rekening mee dient te houden. Lees je mee?

Alle winkels, of je nu een kledingwinkel of een bakkerij hebt, hebben iets gemeen. Namelijk dat ze niet zonder goede verlichting kunnen. De juiste verlichting kan namelijk significant bijdragen aan het commerciële succes van je winkel. Het zorgt voor zichtbaarheid, herkenbaarheid, en natuurlijk niet te vergeten: sfeer. Daarnaast versterkt goede winkelverlichting je merkidentiteit en draagt het bij aan het onderscheidend vermogen.

Maar wat is goede winkelverlichting eigenlijk? Het is een relatief begrip en in dit artikel gaan we niet alleen in op hoe je een goed lichtplan voor een winkel maakt, maar gaan we ook wat dieper in op de verschillen in verlichting.

Mocht je je trouwens afvragen voor wie dit artikel bedoeld is hebben we goed nieuws. Of je al een winkel hebt of binnenkort een winkel gaat openen maakt niet zoveel uit. Dit artikel hebben we zo opgesteld dat je in beide situaties aan de slag kunt met een lichtplan voor een winkel. Bovendien moet het begrip winkel breed geïnterpreteerd worden, want het maakt niet uit of je nu een schoenenwinkel of bakkerij hebt.

Voordat je begint met het intekenen van het lichtplan voor je winkel

Laten we beginnen bij de basis van het lichtplan voor je winkel. Als eerste is het belangrijk om een goede en duidelijke plattegrond van je winkelpand te hebben. Heb je die niet? Probeer deze dan te achterhalen bij de aannemer of wellicht de architect. Huur je een winkelpand? Probeer het dan nog even bij de verhuurder.

Lukt het echt niet? Geen nood. Meet de ruimtes op en probeer dan zo nauwkeurig mogelijk de ruimtes te schetsen op een groot vel papier, het liefst natuurlijk op schaal, bijvoorbeeld 1:50. Probeer zoveel mogelijk bouwkundige details op te nemen in de plattegrond, zoals verschillen in plafondhoogtes, leidingen en buizen die over het plafond lopen, nissen, deuren, ramen, enzovoort. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan.

Vergeet het winkelinterieur niet.

Heb je al een winkel? Vergeet dan niet om ook je complete winkelinterieur in te tekenen. Denk hierbij aan schappen, stellingen, presentatie eilanden, kassacounters, eventuele paskamers, enzovoort. Zo krijg je een goed beeld wat er straks allemaal uitgelicht moet worden. Ga je binnenkort een winkel openen? Zorg er dan voor dat je al een goed beeld hebt hoe je winkelinterieur er uit komt te zien en waar essentiële onderdelen van je winkel komen te staan/hangen/enzovoort.

Iconen en legenda

Dit is wat ons betreft een gouden tip die het hele tekenproces efficiënt laat verlopen, namelijk het gebruiken van iconen of vormen voor elk type verlichting. Probeer dus voor elk type verlichting een ander icoontje of vorm te gebruiken. Vervolgens zet je tijdens het tekenen elk icoontje of vorm in een legenda. Vergeet ook niet om een korte omschrijving van het type verlichting naast het icoontje te plaatsen. Zo krijg je een helder en duidelijk overzicht van de gebruikte verlichting in je lichtplan en zorg je bovendien voor eenheid in je lichtplan.

Lichtplan Maken Winkel - Legenda Maken

Stap 1: basisverlichting

Nu komen we aan bij het leukste gedeelte van het maken van een lichtplan voor je winkel. Namelijk het indelen van de verlichting. Uiteraard beginnen we hierbij ook met de fundering van je lichtplan: de basisverlichting. Maar wat is basisverlichting eigenlijk? We leggen het je uit:

Zoals de naam al doet vermoeden is basisverlichting een type verlichting dat de basis vormt voor de hele ruimte. Dit type verlichting bestaat in winkelomgevingen meestal uit inbouwspots, opbouwspots en railverlichting (ook wel railspots genoemd). Hiermee leg je dus de fundering voor je lichtplan en zorg je dat je winkelvloer algeheel uitstekend verlicht is.

Welk type verlichting je gaat intekenen op je lichtplan, is helemaal afhankelijk van de mogelijkheden in de ruimte. Heb je de mogelijkheid om spots in te bouwen doordat je bijvoorbeeld een verlaagd plafond of een tegelplafond hebt? Maak hier dan zeker gebruik van op de plekken waar dit handig is, zoals bijvoorbeeld de entree, paskamers, het magazijn of boven de kassa.

In onze projecten maken we naast inbouwspots vaak gebruik van railverlichting als basisverlichting. Aan de ene kant vanwege de flexibiliteit van de verlichting (de spots zijn makkelijk te verplaatsen wanneer je winkelinterieur verandert), aan de andere kant omdat de verlichting makkelijk te richten is doordat de spots vrijwel altijd draaibaar zijn. Hierdoor ben je als retailer heel vrij in het uitlichten van je producten en is het bovendien een toekomstbestendige keuze.

In het onderstaande lichtplan zijn we uitgegaan van een winkelruimte waar zowel inbouwspots als railverlichting als basisverlichting toe te passen zijn.

Lichtplan Winkel Voorbeeld

Zoals je ziet hebben we hier als basisverlichting gebruik gemaakt van railverlichting. Deze spots verlichten niet alleen de winkelvloer, maar ook de schappen en stellingen aan de wand in de winkel en de etalage. Rechtsbovenin de foto bevindt zich de entree van de winkel. Omdat hier een verlaagd plafond aanwezig is hebben we hier juist gebruik gemaakt van inbouwspots.

Ben je trouwens benieuwd hoe dit project geworden is? Bekijk dan hier de klantcase van de winkel van ByLotte. het lichtplan voor deze winkel is een prachtig voorbeeld waarin we meerdere types verlichting hebben verwerkt.

Stap 2: accentverlichting

Nu je de basisverlichting hebt ingetekend kan je gaan nadenken over eventuele accentverlichting in je winkel. Met accentverlichting creëer je opvallende lichteffecten op plekken in je winkel waar je de aandacht naar toe wil leiden of waar je de branding van je bedrijf wil uitvergroten. Denk bijvoorbeeld aan wandlampen, ledstrips (rondom meubilair, schappen, stellingen, wanden, plafonds, etc.). Hiermee breek je al snel met het saaie en onderscheid je je winkel met een unieke uitstraling waar klanten graag in willen verblijven.

Wil je accentverlichting toepassen? Verwerk het dan zeker in je lichtplan voor je winkel. Het liefst met een andere kleur als waarmee je de basisverlichting hebt ingetekend, zodat duidelijk is waar je je accentverlichting wil toepassen.

Accent Verlichting Intekenen Lichtplan

In het bovenstaande lichtplan zie je langs de wanden een stippellijn. Deze lijn duidt een led lijn aan die we rondom een aantal wanden in de winkel hebben geplaatst. Hierdoor wordt de aandacht naar de producten in of langs de wanden getrokken en vallen ze uiteraard meer op. Bovendien geeft dit een sfeervol geheel in de winkelruimte.

Stap 3: decoratieve verlichting

Decoratieve verlichting kan een welkome aanvulling zijn in je lichtplan. Denk bijvoorbeeld aan hanglampen, wandlampen, vloerlampen of tafellampen. Ze geven je winkelinterieur extra aandacht en zorgen voor een warme, huiselijk sfeer.

Waar je deze plaatst, is helemaal afhankelijk van je winkelruimte en natuurlijk ook je winkelinterieur. Stel dat je een hele open entree hebt met veel glas en een hoog plafond, dan zou je hier bijvoorbeeld een mooie cluster hanglampen kunnen plaatsten (zoals te zien op de afbeelding hieronder). Maar ook je kassacounter is een mooie plek om met hanglampen te werken. Of wat dacht je van een productpresentatie of producteiland op een strategische plek? Dit soort plekken zijn bij uitstek geschikt om met opvallende hanglampen te werken.

Wandlampen kan je bijvoorbeeld gebruiken in bijvoorbeeld paskamers, naast de kassa of tussen schappen, stellingen en rekken. Met wandlampen kun je vaak mooie lichteffecten op de wand creëren.

Decoratieve Verlichting Winkel

In het bovenstaande lichtplan hebben we in de entree gebruik gemaakt van een grote cluster hanglampen van Tom Dixon in verschillende formaten en vormen. Door de hoogte van de entree ontstond grote creatieve vrijheid en daar hebben we dan ook gretig gebruik van gemaakt. Wil je weten wat we allemaal hebben gedaan? Bekijk dan de klantcase van Nolten Schoenen in Leidschendam.

Stap 4: kies de kleuren van je verlichting

Nu wordt het tijd om de kleur of kleuren van de verlichting te kiezen. Voor de duidelijkheid: we hebben het niet over de lichtkleur, maar de kleur van de behuizing van de verlichting, ofwel: het armatuur.

Welke kleur je kiest, is van veel verschillende factoren afhankelijk. Het is allereerst van belang om naar je winkelinterieur te kijken om zo een goed beeld te kijken welke kleuren erbij passen. Het plafond van je winkel is ook een goede indicator welke kleur je zou kunnen kiezen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de kleur van je plafond, de bouwkundige details zoals buizen, leidingen, kabelgoten etc.

Voorbeeld 1: Als je een wit plafond hebt waar veel technische elementen in allerlei kleuren in voorkomen, dan kun je wat betreft de kleur van je armatuur het beste voor wit kiezen. Probeer te voorkomen dat je plafond een chaos aan kleuren wordt.

Voorbeeld 2: Als je een wit plafond hebt waar veel elektrotechnische elementen in eveneens wit voorkomen, dan kun je gerust voor een andere kleur van de verlichting kiezen, zoals zwart, of misschien wel heel iets anders.

Voorbeeld 3: Heb je een strak gestuct plafond? Dan zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos. Of je nu voor railverlichting of inbouwspots kiest, je kunt naar hartenlust kleuren combineren.

Zwart en wit zijn veelgekozen kleuren. Dit komt omdat ze neutraal zijn en in veel interieurstijlen goed tot hun recht komen. Maar er zijn gelukkig nog veel meer opties dan alleen zwart of wit. Wil je bijvoorbeeld dat de verlichting aansluit op de kleuren van je je huisstijl? Veel armaturen uit onze huismerk collectie zijn in iedere RAL-kleur te verkrijgen.

Stap 5: Kies de juiste lichtkleuren

Nu je een mooi lichtplan hebt ontworpen voor je winkel komen we aan bij het lastige gedeelte van het lichtplan voor je winkel. Namelijk het uitkiezen van de juiste lichtkleuren van de verlichting. Als je hier geen kaas van hebt gegeten is het verstandig om dit over te laten aan een specialist. Maar we zullen even kort uitleggen wat de verschillen zijn.

De lichtkleur van je verlichting is simpel gezegd de kleur die het licht geeft. De lichtkleur wordt uitgedrukt in kelvin (let op, taaie materie). Dit is een thermodynamische waarde die aangeeft welke kleur het licht heeft. Dit kan warm wit zijn, maar ook helder of koel licht.

Dit zijn doorgaans de meest gebruikte lichtkleuren in een winkelomgeving:

  • 2400K (zeer warm wit)
  • 2700K (warm wit)
  • 3000K (helder wit)
  • 3500K (zeer helder wit)
  • 4000K (bijna daglicht)

Lichtkleuren per winkeltype

Aanvullend delen we hieronder nog een aantal lichtkleuren per winkeltype met je. Zo krijg je een beetje een beeld wat er zoal toegepast wordt per type winkel.

Winkeltype Lichtkleur
Bloemenwinkels 2700K
Tuincentra 2700K
Bouwmarkten 4000K
Woonwinkels 2700K
Kledingwinkels 3000 – 3500K
Supermarkten 3000K
Juweliers 3500K
Cosmetica winkels 3000 – 3500K
Delicatessenwinkels 2400 – 2700K / Food
Brood en banket 2400 – 2700K / Food
Slagerij 3000K / Food
Groentezaak 3000K / Food
Drogisterijen 3500K

Verlichting voor de food- en kledingsector

Ben je een winkelier in de food- of kledingsector? Dan kan je zelfs nog een stapje verder gaan in je lichtplan voor je winkel.

Als ondernemer in één van deze twee sectoren weet jij als geen ander hoe belangrijk het is dat je producten op de juiste manier getoond worden aan het winkelend publiek. Hoewel je de productpresentatie in kannen en kruiken hebt, kan het zijn dan producten nog steeds niet helemaal aantrekkelijk ogen. Denk bijvoorbeeld aan brood, vlees of vis wat niet zo vers lijkt als het daadwerkelijk is, of kleding waarvan de kleuren niet goed tot hun recht komen en anders lijken dan de realiteit. Dit beïnvloed ook de perceptie van de klant en dit zal uiteindelijk leiden tot bezoekers die de winkel verlaten zonder een aankoop te doen.

Is dit bij jou het geval? Dan zou het kunnen zijn dat de producten niet in het juiste licht staan en de verlichting de realiteit juist negatief beïnvloed. Een regelrechte nachtmerrie voor iedere winkelier.

Led chips voor de foodsector

Wanneer wij een lichtplan ontwikkelen voor een retailer in de foodsector, maken we vaak gebruik van zogeheten Food Warm White / Premium Red led chips in onze armaturen. Dit zijn led chips die speciaal ontwikkeld zijn om de natuurlijke kleurtinten in verse producten naar voren te laten komen. Denk bijvoorbeeld aan de rode tinten in vlees en vis en geelbruine tinten in brood en banket. Door het gebruik van deze speciale led chips staan je verse producten in het juiste licht en ogen ze zo vers als dat ze daadwerkelijk zijn.

Led chips voor de kledingsector

In kledingwinkels is niets zo hinderlijk voor de klant als kleuren die niet goed worden weergeven. Als de klant eenmaal buiten of thuis is en de kleur van de kleren komt niet overeen met wat ze in de winkel zagen, dan is de kans aannemelijk dat de kleding weer retour komt.

In kledingwinkels maken we daarom vaak gebruik van Premium Color en Premium White led chips. Deze led chips zorgen er voor dat de kleuren van kleding duidelijk naar voren komen en realistisch worden weergeven.

Wil je meer weten over de verschillende lichtkleuren? Lees dan onze blog Verschillende lichtkleuren en kleurtemperaturen led verlichting of maak een afspraak in onze retail showroom. Hier kun je met eigen ogen ervaren wat de verschillende lichtkleuren kunnen doen.

Samenvatting van het maken van een lichtplan voor een winkel

Als het goed is heb je nu een duidelijk beeld hoe je een lichtplan moet maken voor een winkel. Aangezien dit een uitgebreid artikel is vatten we het nog even kort samen voor je.

  1. Zorg voor een duidelijke plattegrond van je winkelruimte(s). Heb je een digitale plattegrond en ben je redelijk handig met computers en software? Probeer dan je lichtplan digitaal in te tekenen, bijvoorbeeld met AutoCAD;
  2. Zorg er ook voor dat je een helder beeld hebt van je winkelinterieur. Staat deze niet op je plattegrond? Teken deze dan als eerste in;
  3. Houdt tijdens het intekenen rekening dat je voor elke soort verlichting een ander icoontje of vorm gebruikt. Vergeet niet om een legenda maken waarin je alle icoontjes of vormen van de verlichting zet, aangevuld met een omschrijving;
  4. Begin met het intekenen van de basisverlichting. Let hierbij op verschillende montagemogelijkheden, zoals inbouw, railverlichting, hanglampen, etc. Houd goed rekening met de hoeveelheid spots. Niet teveel, maar zeker niet te weinig spots. Zorg dat je ruimte een goede basis heeft qua verlichting;
  5. Optioneel kan je accentverlichting gebruiken om bepaalde elementen of ruimtes in je winkel extra aandacht te geven. Denk hierbij aan wandlampen, led lijnen of spotjes in schappen om producten extra te accentueren. Teken deze in en gebruik hiervoor een andere kleur dan je voor de basisverlichting hebt gebruikt;
  6. Wil je extra sfeer creëren in je winkel en laat het budget het toe? Kijk dan eens of je misschien decoratieve verlichting kunt gebruiken. Decoratieve verlichting kan een extra dimensie aan je winkel geven en bovendien zorgen voor een wat meer huiselijke en welkome sfeer;
  7. Het kiezen van de juiste lichtkleur kan een flinke opgave zijn, maar niet geheel onbelangrijk om tot een goed lichtplan te komen. Verdiep je in deze materie en kies de juiste lichtkleur voor jouw winkeltype.

Tips voor het maken van een lichtplan voor een winkel

Tot slot delen we graag nog een aantal handige tips & tricks met je voor het maken van een lichtplan voor een winkel.

  • Heb je een digitale plattegrond van je winkel, zoals een PDF? Dan kan je er gemakshalve vanuit gaan dat deze ooit ingetekend met software zoals AutoCAD. Vraag de aannemer of de verhuurder van je winkelpand eens of er een .dwg bestand aanwezig is. Dit is een digitaal bestand die je met AutoCAD kunt openen. Als je redelijk handig bent met computers en wat tijd over hebt, kan je AutoCAD ook gebruiken voor het intekenen van je lichtplan. Het is complexe software, maar als je de software een beetje onder de knie hebt is het vrij eenvoudig om een lichtplan in te tekenen. De volledige versie van AutoCAD is te downloaden met een proefperiode van 30 dagen. Dus tijd zat om aan de slag te gaan.
  • Probeer tijdens het inteken van je lichtplan duidelijk onderscheid te maken in de gebruikte verlichting. Je kunt hiervoor o.a. gebruik maken van stiften of markers. Wanneer je een digitaal lichtplan maakt, geef dan de icoontjes van elk verlichtingstype een andere kleur. Zo krijg je op je lichtplan een helder beeld van de verschillende armaturen.

Vragen over het maken van een lichtplan voor je winkel?

Heb je vragen over het maken van een lichtplan voor je winkel? Neem dan gerust eens contact op met onze specialisten. Wij geven je graag tips & trick om tot een uitgedacht lichtplan voor je winkel te komen.

Wil je het maken van een lichtplan voor je winkel liever uitbesteden? Vraag dan vandaag nog lichtadvies aan. We gaan graag samen met jou aan de slag om een professioneel maatwerk lichtplan te ontwikkelen dat omzetverhogend werkt.