Wanneer je gaat nadenken over een goed lichtplan voor je woonkamer loop je vaak tegen allerlei zaken aan waar je niet zo gauw bij stilstaat. Wie denkt dat je er met een paar spotjes, een staande lamp en een tafellamp er wel bent, komt bedrogen uit. Heb je wel eens nagedacht over lichtkleuren en het aantal lumen dat je per ruimte nodig heb? Of wat dacht je van de afstanden tussen de spots, dimbaarheid, de sfeer die je wilt creëren en ga zo nog maar even door.

Zoals je ziet, komt er veel bij kijken. Maar niet getreurd, we zijn er om je te helpen.

Voordat je begint: de benodigdheden

Voordat je begint met het intekenen is het wel handig om te weten wat je allemaal nodig hebt om een goed lichtplan voor je woonkamer te kunnen maken. Daarom hebben een handig lijstje voor je gemaakt:

  1. groot vel papier (liefst A4 of A3), of download en print de template lichtplan hieronder;
  2. gekleurde potloden en/of stiften;
  3. schaalliniaal;
  4. passer (optioneel, handig voor het intekenen van ronde verlichting);
  5. rolmaat (liefst een van 5 meter of langer).
Download lichtplan template

Stap 1: Maak een plattegrond van je woonkamer

First things first! De basis van je lichtplan ligt bij een goede en duidelijke plattegrond van je woonkamer. Zonder een duidelijke plattegrond wordt het wel een beetje moeilijk om een lichtplan voor je woonkamer te maken. Dus pak alle benodigdheden die we hierboven hebben besproken er maar bij en laten we aan de slag gaan.

Lichtplan woonkamer maken - stap 1

Vaste elementen

Allereerst is het belangrijk alle vaste elementen in je woonkamer op te meten. Denk aan wanden, ramen, deuren, kolommen, etc. Meet ze nauwkeurig op en verwerk ze in je plattegrond.

Meubilair

Zodra je alle vaste elementen hebt ingetekend, breng je al je meubels, zoals banken, stoelen, kasten, bureaus en tafels in kaart. Hierdoor krijg je een goed beeld welke activiteiten er plaatsvinden in je woonkamer. Denk bijvoorbeeld aan tv kijken, een boek lezen, eten en drinken aan de eettafel, een speelhoek, en ga zo maar door.

Als je alle vaste elementen en je meubilair hebt ingetekend, kunnen we door naar de volgende stap: de aansluitpunten.

Tip! Teken de plattegrond op schaal 1:50 (1 cm op de tekening is 50 cm). Zo krijg je een realistisch overzicht van je woonkamer.

Stap 2: Houd aansluitpunten, stopcontacten en schakelaars in gedachten

De aansluitpunten zijn, naast de vaste elementen en je meubilair, een belangrijk onderdeel van je lichtplan. Aansluitpunten zijn punten in je woning waar je je verlichting kunt aansluiten. Denk aan centraaldozen in het plafond en stopcontacten.

Lichtplan woonkamer maken - stap 2

Aansluitpunten in verschillende bouwsituaties

Er zijn twee situaties waarin je te maken krijgt met aansluitpunten:

Nieuwbouw

Als je aan de slag gaat met een lichtplan voor de woonkamer van je nieuwbouwwoning, dan wordt er door de aannemer al rekening gehouden met aansluitpunten, zoals stopcontacten en centraaldozen. Maar vaak kun je voor of tijdens de bouw zelf nog aangeven waar eventuele extra aansluitpunten moeten komen. In dit geval kun je je creativiteit de vrije loop laten en word je niet beperkt in de positionering van je nieuwe verlichting. Weet je niet zeker of je de volledige vrijheid hebt om te bepalen waar de aansluitpunten komen? Neem dan voor de zekerheid contact op met de aannemer.

Bestaande bouw

In bestaande bouw kunnen aansluitpunten een uitdaging zijn. Het kan zijn dat alle aansluitpunten al goed gepositioneerd zijn, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dan je verlichting op een plek wil waar nog geen aansluitpunt aanwezig is. In dat geval zal je dus een aansluitpunt moeten laten aan- of verleggen door een erkende installateur, of het natuurlijk zelf doen als je handig bent.

“Wanneer je een betonnen plafond hebt en extra centraaldozen in het plafond wil plaatsen, denk dan eens aan het verlagen van je plafond. Het is wel wat werk, maar hierdoor ontstaat wel meer vrijheid in het plaatsen van centraaldozen”.

Chantal
Chantal

Light Designer bij Lightboxx

Aansluitpunten intekenen

Nu je weet waar de lichtpunten zich bevinden en/of waar eventuele nieuwe aansluitpunten geïnstalleerd moeten worden, kun je ze gaan intekenen. Optioneel kun je ze intekenen volgens de erkende elektra symbolen, maar dit is natuurlijk niet verplicht. Zolang het maar duidelijk is om welk type aansluitpunt, stopcontact of schakelaar het gaat.

Gebruik voor het intekenen van de aansluitpunten een andere kleur dan de verlichting, om zo een duidelijk onderscheid in de tekening te creëren. In de tekening hierboven hebben we rood gebruikt. Maar je kunt iedere kleur gebruiken, zolang de kleur maar afwijkt van de vaste elementen en de verlichting van je woonkamer.

Stap 3: Type verlichting bepalen

Voordat je aan de slag gaat met het intekenen van de verlichting voor je woonkamer, is het verstandig om eens te kijken welk soorten, stijlen en merken verlichting er allemaal te krijgen is. Het aanbod in verlichting is tegenwoordig gigantisch. Nieuwe soorten, vormen, stijlen en merken schieten als paddestoelen uit de grond en hierdoor heb je als consument een enorm aanbod tot je beschikking, waardoor er altijd wel passende verlichting voor jouw interieur te krijgen is.

Hoe dan ook, allemaal punten om rekening mee te houden. Zo krijg je een helder beeld van de mogelijkheden en kun je deze verwerken in je lichtplan.

“Probeer niet te veel verschillende stijlen verlichting met elkaar te combineren. Je kunt gerust 2 bij elkaar passende stijlen combineren, maar voorkom dat de verlichting een mengelmoes aan stijlen wordt. Dat geef onrust in je interieur.”

Chantal
Chantal

Light Designer bij Lightboxx

O, voordat we het vergeten: we hebben 2 heeeele dikke brochures voor je waarmee je eindeloos inspiratie kan opdoen voor de verlichting van jouw woonkamer. Bovendien bespaar je jezelf zo een ellenlange zoektocht naar mooie verlichting, want we hebben de mooiste verlichting voor je gebundeld in onze brochures. Download gratis onze Home Lighting of Design Lighting brochures.

Stap 4: Basisverlichting intekenen

Oke, nu is het eindelijk tijd voor het leukste gedeelte: de verlichting intekenen.

Maar we beginnen bij het begin, namelijk de basisverlichting (ook wel algemeen verlichting genoemd). Het woord verklapt natuurlijk al welk type verlichting dit is. Basisverlichting legt de spreekwoordelijke basis voor jouw lichtplan en zorgt voor gelijkmatig licht in de hele ruimte. Dit is het licht dat je als eerste aandoet wanneer je de woonkamer binnenkomt. Dit kunnen bijvoorbeeld in- en opbouwspotjes zijn, maar ook hanglampen, wandlampen en/of indirecte verlichting. Kortom, het is de belangrijkste verlichting in je hele lichtplan.

Lichtplan woonkamer maken - stap 4

Alvorens je de basisverlichting gaat intekenen is het handig om een keuze te maken in de vorm van de verlichting. Doorgaans kun je kiezen tussen ronde of vierkante spots. Enerzijds is het een kwestie van smaak, maar ook welke het beste bij je interieur past. Heb je een interieur waarin veel organische vormen terugkomen? Kies dan voor ronde spots.

Goed, dan nu het intekenen. Heb je inbouwmogelijkheden? Begin dan met het intekenen van de inbouwspotjes. Wanneer je geen inbouwmogelijkheden hebt, teken dan opbouwspots in. Maak een mooie verdeling van je basisverlichting en houdt hierbij goed rekening met bouwkundige elementen en het meubilair in je woonkamer.

Plaats je spots langs wanden? Let dan goed op de afstand tot de wand en probeer de afstand voor iedere spot hetzelfde te houden.

Probeer met de indeling te spelen en wees creatief. Je mag gerust van de gebaande paden wijken. We komen regelmatig lichtplannen tegen waarin er braaf is omgegaan met de indeling en alles volgens een vast patroon is geplaatst. Maar juist jouw creativiteit en out of the box denken leidt tot een uniek lichtplan.

Tip! Heb je geen mogelijkheid om basisverlichting in de vorm van in- of opbouwspots te gebruiken? Probeer dan met een ander type licht een solide basis te vormen. Het is belangrijk dat je kiest voor lampen met diffuus licht. Dit zijn lampen die het licht evenredig verspreiden door de woonkamer.

Met name hanglampen, staande lampen of tafellampen van glas, of (semi-)lichtdoorlatende stoffen kappen zijn hiervoor geschikt. Probeer geen lampen of lampenkappen te gebruiken die het licht naar boven en/of naar beneden verspreiden.

Stap 5: Decoratieve verlichting intekenen

Er is geen ruimte in je huis waar zoveel aandacht aan is besteed als de woonkamer. Niet heel gek, als je je bedenkt hoeveel tijd we spenderen in de woonkamer. Daarom  kan een goed uitgedacht lichtplan voor de woonkamer absoluut niet zonder decoratieve verlichting. Als je aan de slag gaat met het plaatsen van decoratieve verlichting in je woonkamer, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Ten eerste, zorg ervoor dat je de juiste sfeer creëert. Wil je een gezellige en ontspannen ambiance, of ga je liever voor een moderne en strakke look? Kies verlichting die past bij de stijl van je interieur en de gewenste sfeer die je wilt bereiken.

Door het gebruik van decoratieve verlichting breng je sfeervolle accenten aan in je interieur en zorgen voor een warme, gezellige sfeer. Decoratieve verlichting kan o.a. bestaan uit tafellampen, vloerlampen, staande lampen en bureaulampen.

Als je nog geen idee hebt welke merken verlichting er allemaal te krijgen zijn, neem dan een kijkje bij onze merken verlichting. We hebben een enorme uitgebreide collectie met de meest toonaangevende merken en labels.

Nu je een beeld hebt van de merken, is het belangrijk om na te denken over de stijl van de verlichting. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar het is belangrijk om een stijl verlichting uit te kiezen dat mooi aansluit bij de stijl van je interieur. Je zal snappen dat landelijke of klassieke lampen natuurlijk niet bij een strak en modern interieur passen. Kortom: probeer er geen mengelmoes van stijlen van te maken.

Nu is het tijd om je decoratieve verlichting in te tekenen.

Lichtplan woonkamer maken - stap 5

Probeer in het lichtplan voor je woonkamer goed te kijken naar bepaalde plekken waar je een warme sfeer kan creëren. Denk bijvoorbeeld aan de hoeken van je woonkamer, de tv-kast, dressoirs, bijzettafels, en ga zo maar door. Dit zijn bij uitstek plekken waar je een sfeervol accent kan toevoegen met een mooie decoratieve lamp.

Probeer niet te veel decoratieve verlichting op één plek te plaatsen. Heb je op de tv-kast een mooie tafellamp staan? Plaats daar dan niet een staande lamp direct naast. Aan de ene kant zal dit waarschijnlijk niet heel mooi staan, aan de andere kant schep je hierdoor teveel licht op één plek. Kortom: maak een mooie en evenredige verdeling in de woonkamer. Plaats de lampen op strategische plekken, zoals bij een leesstoel of boven de eettafel, zodat ze functioneel en tegelijkertijd stijlvol zijn.

Vergeet ook niet om de schaal en positie van de verlichting te overwegen. Te kleine lampen kunnen verloren lijken in een grote ruimte, terwijl te grote lampen overweldigend kunnen zijn in een kleine kamer.

Ten slotte, wees niet bang om te experimenteren! Verlichting kan een geweldige manier zijn om je persoonlijkheid en stijl tot uiting te brengen. Dus wees creatief, mix en match verschillende soorten verlichting en speel met dimmers om de perfecte sfeer te creëren. Je woonkamer zal stralen als nooit tevoren!

Tips voor het maken van een lichtplan voor je woonkamer

Checkmark

Als aanvulling op de eerste tip: als je van plan bent om armaturen met een losse lichtbron (E14, E27, GU10, etc.) te gebruiken, is het belangrijk om na te denken over welke lichtkleuren je wilt gebruiken. Je hebt lichtbronnen met één vaste lichtkleur, zoals 2700K of 3000K, maar er zijn ook lichtbronnen waarmee je kunt dimmen van 2200K tot 3000K. Deze lampen worden ook wel “dim-to-warm” lampen genoemd, en ze geven je de mogelijkheid om de lichtkleur en intensiteit aan te passen naar jouw wensen. Houd er wel rekening mee dat ze iets duurder zijn dan reguliere ledlampen met slechts één vaste lichtkleur. Dus als je op zoek bent naar flexibiliteit en de mogelijkheid om de sfeer in je ruimte aan te passen, zijn deze “dim-to-warm” lampen zeker het overwegen waard, ook al zijn ze wat prijziger.

Geef in stap 4 en stap 5 de armaturen een bepaalde kleur, zoals oranje voor warme lichtkleuren en geel voor warmwitte lichtkleuren. Voor meer informatie over lichtkleuren, lees onze blog Verschillende lichtkleuren en kleurtemperaturen led verlichting.

Checkmark

Houd optioneel rekening met dimmers in je lichtplan. Dimmers kunnen een enorme meerwaarde creëren voor je woning. Hiermee kan je de helderheid aanpassen naar elke gelegenheid, of je nu een romantisch diner hebt of een filmavond met vrienden.

Checkmark

Zoals we al eerder hebben besproken: probeer niet te veel verschillende stijlen verlichting met elkaar te mengen. Je snapt dat landelijke verlichting vloekt met een industrieel interieur. Kies verlichting dat perfect aansluit op de stijl van je interieur, of verlichting dat gemaakt is van materialen dat goed past bij de overige materialen in je interieur. Hoewel dit heel logisch klinkt, zien we het in de praktijk nog wel eens misgaan. Aanvullend kun je ervoor kiezen om een moodboard te maken en daarop alle verlichting te verwerken die je mooi vindt. Zo krijg je een helder beeld of de stijlen bij elkaar passen.

Checkmark

Wil je je lichtplan naar het volgende niveau tillen? Probeer dan te werken met indirecte verlichting. Dit is verlichting, vaak in de vorm van ledstrips, die je kunt wegwerken in of achter bepaalde elementen of meubilair. Denk bijvoorbeeld aan een voorzetwand waar je een ledstrip omheen plaatst, of onder traptredes. Hierdoor krijg je een gaaf licht- en diepte-effect. Je kunt er ook voor kiezen om een ledstrip onder meubilair te plaatsen, zoals een tv-kast of je keuken.

Dat was het! Als het goed is heb je nu voldoende handvatten om aan de slag te gaan met het maken van een lichtplan voor je woonkamer.

Kom je er niet helemaal uit en heb je vragen? Laat het ons dan gerust weten en neem contact op met een van onze lichtadviseurs. We helpen je met tips, nuttige informatie, maar we kunnen je ook het werk uit handen nemen en voor jouw woonkamer een mooi lichtplan ontwerpen. Dan hoef je alleen nog maar je favoriete verlichting uit te kiezen. Handig toch?