Als je een lichtplan laat opstellen door een specialist, dan zul je onvermijdelijk te maken krijgen met de vraag: wat zijn de kosten van een lichtplan? In dit artikel zetten we de kosten voor je op een rijtje en laten we zien waar de kosten uit bestaan.

Als je aan de slag gaat met de verlichting, of dit nu thuis of op je werkplek is, zul je een lichtplan moeten (laten) maken. In een lichtplan (ook wel verlichtingsplan genoemd) ga je de verlichting op verschillende plekken in de ruimte plannen. Als je een beetje handig en creatief bent en enige verstand van verlichting hebt, kan je uiteraard zelf een lichtplan maken. Heb je hier geen tijd voor of heb je er simpelweg te weinig kaas van gegeten? Dan is het wellicht verstandig om het opstellen van een uitgedacht lichtplan over te laten aan een specialist.

Deze specialist gaat samen met jou stapsgewijs een goed uitgewerkt lichtplan opstellen waarin jouw wensen en behoeftes worden meegenomen.

In het opstellen van een lichtplan gaat ook vaak veel tijd zitten. Denk hierbij aan meerdere afspraken, het tekenwerk, het maken van een moodboard, 3D-visualisaties, plattegronden, legenda’s, werktekeningen voor de installateur, enzovoort. Kortom, er komt veel bij kijken. Dit is meestal niet gratis, waarna al gauw de vraag rijst: wat zijn de kosten van een lichtplan?

Kosten van een lichtplan uitgelegd

Om tot een kostenindicatie van een lichtplan te komen zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan:

 • de expertise van de specialist(en);
 • het uurtarief van de specialist(en);
 • het aantal specialisten betrokken in het project;
 • eventuele derde partijen betrokken in het project;
 • de omvang van het project;
 • is het nieuwbouw of verbouw;
 • de looptijd van het project;
 • eventueel een aantal bezoeken op locatie;
 • het aantal vierkante meters van de ruimte(s);
 • eventuele normeringen om rekening mee te houden (NEN, BREEAM, etc.);
 • het maken van lichtberekeningen;
 • projectbegeleiding.

Zoals je ziet zijn er nogal wat factoren die van invloed zijn op de uiteindelijke kosten van een lichtplan.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de ene specialist de andere niet is. De prijzen die ze rekenen lopen bovendien ook flink uiteen. Zo betaal je bij de ene specialist een vaste prijs, ongeacht de complexiteit en omvang, en bij de ander wordt de prijs berekent op basis van een calculatie van alle factoren.

Hierdoor kan het nogal verwarrend worden wat je uiteindelijk zal moeten betalen voor een lichtplan, maar ook wát je hier dan voor terugkrijgt. Het loont dus om goed te vergelijken en een helder beeld te hebben of de specialist aan jouw wensen kan voldoen.

Wat kost een lichtplan?

Nu je een beeld hebt waaruit de kosten van een lichtplan bestaan, wordt het tijd om over harde cijfers te praten. Want je wil natuurlijk weten wat een lichtplan kost. Zoals gezegd is de ene specialist de ander niet en lopen de prijzen zeer uiteen. Het is dus lastig om een betrouwbare indicatie te geven, aangezien de kosten afhankelijk zijn van veel factoren.

Is er een eenduidig antwoord op de vraag wat een lichtplan kost? Nee, die is er niet. Dit is misschien niet het antwoord waar je voor kwam, maar we zouden liegen als we je vertelde dat een lichtplan altijd en overal X euro kost.

Maar niet getreurd. Om je toch een soort indicatie te kunnen geven, kun je er vanuit gaan dat de meeste lichtontwerpers een prijs rekenen vanaf € 500 voor een (basis) lichtplan. In dit geval gaan we voor het gemak even uit van een gemiddelde woning of kantoorruimte. Voor deze prijs krijg je in veel gevallen een 2D plattegrond, een armaturenvoorstel en natuurlijk een offerte.

Wanneer de omvang en complexiteit toeneemt, bijvoorbeeld wanneer er meer vierkante meters verlicht moeten worden, of wanneer je een 3D-visualisatie wenst of een moodboard, zal de prijs uiteraard oplopen. De prijs voor een uitgebreid lichtplan ligt in de meeste gevallen tussen de € 800 en € 1250.

Vanzelfsprekend zijn de kosten van een lichtplan voor een doorsnee woning aanzienlijk lager dan wanneer je een lichtplan laat maken voor een kantoorruimte van 1000m2. Bovendien komen hier de kosten van de verlichting zelf nog bij.

Samenvatting

Een hoop stof om over na te denken. Maar we vatten het nog even kort samen voor je en geven je tot slot nog wat tips mee.

 • Kijk kritisch met welke partij je in zee gaat. Let hierbij vooral op de expertise van de partij. Dit kan in de prijs veel uitmaken.
 • Houd rekening met het te verlichten aantal vierkante meters.
 • Bedenk je ook of je voorafgaand een moodboard en 2D-/3D-visualisatie wenst om een beeld te krijgen van je uiteindelijke lichtplan.
 • Breng samen met de partij waarmee je samenwerkt de complexiteit en de omvang van het project goed in kaart. Dit helpt jullie om tot een nauwkeurigere berekening te komen.
 • Bedenk ook of je de verlichting bij deze partij wil aanschaffen en of je wil dat zij ook de installatie verzorgen.
 • Het loont ook om na te denken over de sturing van je verlichting. Wil je dit via de al bestaande bediening doen, of gecentraliseerd/via een app met een domoticasysteem?
 • Wil je kosten besparen en ben je redelijk handig met software? Dan loont het om zelf aan de slag te gaan met lichtplanningssoftware. Bijvoorbeeld met AutoCAD of DiaLUX.