Ben je op zoek naar manieren om je tuin ‘s avonds tot leven te brengen? Wil je een gezellige sfeer creëren, bepaalde tuinelementen accentueren of gewoon genieten van een goed verlichte buitenruimte? Dan is het maken van een lichtplan voor je tuin de perfecte oplossing! In deze blog gaan we je stap voor stap laten zien hoe je een effectief lichtplan kunt maken, zodat je tuin straalt en je optimaal kunt genieten van de avonden in de buitenlucht.

Na het lezen van deze blog heb je geleerd hoe je een lichtplan voor je tuin kunt maken dat past bij jouw behoeften en wensen. Je krijgt inzicht in de verschillende soorten verlichting die je kunt gebruiken, zoals grondspots, in- en opbouwspots, wandlampen en tuinspots.

Daarnaast ontdek je hoe je de verlichting strategisch kunt plaatsen om de juiste sfeer en accenten in je tuin te creëren. Met deze kennis kun je zelf aan de slag en je eigen tuin transformeren in een betoverende buitenruimte, zelfs wanneer de zon ondergaat.

Voordat je begint: de benodigdheden

Voordat je begint met het intekenen is het wel handig om te weten wat je allemaal nodig hebt om een goed lichtplan voor je tuin te kunnen maken. Daarom hebben een handig lijstje voor je gemaakt:

  1. groot vel papier (liefst A4 of A3), of download en print de template lichtplan hieronder;
  2. gekleurde potloden en/of stiften;
  3. schaalliniaal;
  4. passer (optioneel, handig voor het intekenen van ronde verlichting);
  5. rolmaat (liefst een van 5 meter of langer).
Download lichtplan template

Stap 1: Bepaal je verlichtingsdoelen

Voordat je begint met het maken van een lichtplan voor je tuin, is het belangrijk om je verlichtingsdoelen te bepalen en goed te kijken naar de activiteiten die plaatsvinden in je tuin.

Stel jezelf de vraag: Als ik in de tuin zit, waar zit ik dan? Waar loop ik vaak? Maar ook: wat wil ik bereiken met de verlichting in mijn tuin? Wil je een warme en gezellige sfeer creëren voor in de avond? Wil je specifieke tuinelementen, zoals een prachtige boom of een wand accentueren? Of heb je voornamelijk behoefte aan functionele verlichting om paden en trappen veilig te verlichten?

Door je doelen helder te definiëren, kun je gerichter te werk gaan bij het maken van je lichtplan.

Stap 2: Inventariseer je tuin en maak een plattegrond

Om een effectief lichtplan te maken, is het belangrijk om je tuin goed te inventariseren. Wanneer je een goede inventarisatie maakt, geeft dat een helder beeld van je tuinplan en maakt het intekenen van het lichtplan voor je tuin een stuk makkelijker. Maar waar moet je op letten? Hieronder geven je we je een aantal tips waar je vooral rekening me moet houden.

Vaste en losse elementen

Neem in je inventarisatie alle vaste elementen mee. Denk bijvoorbeeld aan een schuur, tuinhuis, overkapping, een terras, muren, borders, maar ook bomen en struiken.

Vergeet ook zeker de losse elementen niet. Denk hierbij aan plantenbakken, tuinmeubilair, etc.

Bepaal de zichtlijnen in je tuin

Iets wat vaak vergeten wordt, zijn de zichtlijnen in je tuin. Kijk dus goed vanaf welke punt of punten je het vaakst je tuin in kijkt. Misschien is dat vanaf de buitendeur, of vanuit je favoriete stoel op het terras. Ga eens op die plekken staan of zitten en inventariseer de meest prominente elementen in je tuin. Zodoende krijg je een goed beeld welke elementen in je tuin de aandacht verdienen.

Houdt aansluitpunten in gedachten

Je tuinverlichting heeft natuurlijk een aansluiting nodig.

Als eerste is het belangrijk om over de spanning na te denken. Tuinverlichting werkt op laagspanning (12 volt) of op netspanning (230 volt). Tuinverlichting op laagspanning is eenvoudig zelf aan te leggen en is bovendien veilig voor kinderen en huisdieren. Tuinverlichting op netspanning dient door een ervaren monteur aangelegd te worden (tenzij je zelf goed weet wat je doet) en de bekabeling moet minimaal 60cm diep ingegraven worden. Iets om over na te denken dus.

Inventariseer vervolgens of er al aansluitpunten aanwezig zijn en waar eventuele nieuwe aansluitpunten moeten komen. Zo krijg je een helder beeld waar je je verlichting kunt aansluiten en hoe je eventueel moet omgaan met de plaatsing van schakelaars, dimmers etc. Daarnaast weet je ook of je eventuele graafwerkzaamheden moet inplannen alvorens je je tuinverlichting gaat plaatsen.

Plattegrond intekenen

Loop door je tuin en observeer de verschillende elementen zoals hierboven genoemd. Maak aantekeningen van de specifieke gebieden die je wilt verlichten en bepaal welke delen van de tuin je wilt accentueren. Maak vervolgens een plattegrond van je tuin op schaal, waarop je de gewenste verlichtingspunten aangeeft. Dit zal je niet alleen helpen om een duidelijk beeld te krijgen van waar je verlichting nodig hebt, maar ook hoeveel en welke armaturen je nodig hebt.

Bomen aanlichten - Lichtplan tuin

Stap 3: Kies de juiste soorten verlichting

Wanneer je klaar bent met je inventarisatie en een helder beeld hebt van je tuin, kun je beginnen met het bepalen van het type verlichting voor je lichtplan, maar ook welke lichtkleuren je wil gebruiken.

Soorten verlichting bepalen

Er zijn verschillende soorten verlichting die je kunt gebruiken om je tuin te verlichten. Iedere soort verlichting geeft weer een ander lichteffect.  Populaire opties zijn grondspots, in- en opbouwspots, wandlampen en tuinspots (ook wel prikspots genoemd).

Grondspots zijn enorm populair en ideaal voor het verlichten van bomen, struiken, maar ook opritten of paden. Grondspots schijnen licht naar boven en hiermee geef je een magisch effect aan bepaalde elementen die de hoogte ingaan, zoals een boom of de staanders van een overkapping. Het installeren van grondspots vereist wat kennis en wat meer moeite dan andere soorten verlichting. Daarom hebben we er een blog over geschreven zodat jij precies weet wat je moet doen.

In- en opbouwspots worden vaak gebruikt als basisverlichting voor in een overkapping, veranda, schuur en zelfs in het overstek van je gevel.

Wandlampen zijn soms nog wel eens het vergeten kindje in een lichtplan voor tuinen. En dat is jammer, wandlampen zijn bij uitstek geschikt om muren of schuttingen te verlichten en een extra accent in je tuin te creëren.

Tuinspots, ook wel prikspots genoemd, kunnen worden gebruikt om bepaalde elementen in je tuin te accentueren, zoals een standbeeld of een sculptuur, maar ook om borders mee uit te lichten.

Kies de soorten verlichting die het beste passen bij je verlichtingsdoelen en de stijl van je tuin.

Lichtkleur bepalen

Niet minder belangrijk is de lichtkleur van de verlichting. Je staat er niet zo gauw bij stil, maar ook lichtkleuren bepalen voor een groot deel de sfeer in je tuin.

Lichtkleuren worden uitgedrukt in Kelvin (K) en dit geeft de warmte of koelte van de lichtkleur aan. Tuinverlichting is doorgaans verkrijgbaar met een lichtkleur van 2400 tot 3500 kelvin. Als stelregel kun je er vanuit gaan: hoe hoger de Kelvinwaarde, hoe koeler het licht. Om een warme en aangename sfeer in je tuin te creëren, raden we aan om te kiezen voor tuinverlichting met een kelvinwaarde tussen de 2700 en 3000 Kelvin.

Wil je hier meer over weten? Lees dan onze blog over de verschillende lichtkleuren.

Grondspots tuin

Stap 4: Plaatsing van de verlichting

Nu je de juiste soorten verlichting en de lichtkleur hebt gekozen, is het tijd om ze in te tekenen op de plekken die je wil uitlichten en accentueren.

Houdt hierbij de elementen van je tuin die je wilt benadrukken in gedachten, maar ook welke sfeer je wilt creëren. Teken de verlichting in en bepaal de lichtrichting.

Experimenteer met verschillende posities en hoeken om het gewenste effect te bereiken. Wees niet te enthousiast met het plaatsen van verlichting. Teveel verlichting kan ervoor zorgen dat het lijkt of je in een stadion zit, maar te weinig licht zorgt er juist voor dat de sfeer en de effectiviteit van je lichtplan verloren gaat.

Handige tips voor het maken van een lichtplan voor je tuin

Checkmark

Experimenteer met de plaatsing van de verschillende soorten verlichting in je tuin. Probeer verschillende posities, hoogtes en hoeken uit om het gewenste effect te bereiken.

Checkmark

Maak gebruik van dimmers of timers om de sfeer in je tuin aan te passen aan verschillende gelegenheden. Hiermee kun je de verlichting dimmen voor een intiem diner of juist helderder maken voor een feestje.

Checkmark

Om een nóg magischer effect in je tuin te creëren, kun je eens nadenken over het gebruik van RGB-verlichting. Dit is verlichting waarbij je de lichtkleur kunt aanpassen in een kleur naar wens. Dit kan in sommige gevallen de sfeer naar nieuwe hoogte tillen en een betoverende ambiance teweeg brengen.

Checkmark

Wil je inspiratie opdoen en weten wat de verschillende mogelijkheden zijn voor armaturen in het lichtplan voor je tuin? Kijk dan eens bij de buitenverlichting van ons huismerk Keylight. Je vindt er een geselecteerd aanbod design buitenverlichting zoals in- en opbouwspots, grondspots, wandlampen, wallwashers en prikspots.

Met deze stappen en tips kun je aan de slag gaan met het maken van een lichtplan voor je tuin. Laat je creativiteit de vrije loop en geniet van de prachtige ambiance die je met de juiste verlichting kunt creëren. Een goed lichtplan zal niet alleen je tuin transformeren, maar ook je avonden in de buitenlucht verrijken. Dus, ga ervoor en laat je tuin stralen met het perfecte lichtplan!

Vragen over het maken van een lichtplan voor je tuin?

Kom je er niet helemaal uit en heb je vragen over een lichtplan voor je tuin? Laat het ons dan gerust weten en neem contact op met een van onze lichtadviseurs. We helpen je met tips, nuttige informatie, maar we kunnen je ook het werk uit handen nemen en voor jouw tuin een mooi lichtplan ontwerpen. Dan hoef je alleen nog maar je favoriete verlichting uit te kiezen. Handig toch?