In het dynamische landschap van moderne kantoren is verlichting meer dan alleen een functioneel aspect. Het beïnvloedt niet alleen hoe we werken, maar ook hoe we ons voelen. Of je nu een kantoorruimte bezit, verhuurt, ontwerpt of als architect werkt, begrijpen hoe verlichting een verschil maakt, is essentieel voor het creëren van een optimale werkomgeving.

Tip 1: natuurlijk licht en concentratie

Het is geen verrassing dat natuurlijk licht een onmisbare factor is voor een productieve werkomgeving. Daglicht heeft bewezen de concentratie te verbeteren, vermoeidheid te verminderen en het algehele welzijn te bevorderen.

De dynamische veranderingen in natuurlijk licht gedurende de dag helpen bij het reguleren van de interne biologische klok van werknemers, bekend als de circadiaanse ritmes. Deze ritmes spelen een cruciale rol bij het bepalen van slaap-waakcycli en hormonale balans, waardoor ze direct invloed hebben op energieniveaus en gemoedstoestand. In tegenstelling tot kunstlicht biedt natuurlijk daglicht een breder spectrum aan licht, inclusief blauw licht dat de alertheid verhoogt. Daarnaast is daglicht een kosteneffectieve en duurzame bron, waardoor het niet alleen gunstig is voor het individuele welzijn maar ook voor het milieu. Door strategisch gebruik te maken van natuurlijk licht in kantoorontwerpen, kunnen eigenaren en ontwerpers een gezonde, stimulerende werkomgeving creëren die de productiviteit en tevredenheid van werknemers aanzienlijk verbetert.

Door strategisch kantoorruimtes en het interieur te positioneren en gebruik te maken van grote ramen, kun je de voordelen van natuurlijk licht maximaliseren en is er veel minder kunstlicht nodig. Zodoende kun je niet alleen besparen op de aanschaf van de verlichting, maar ook de energierekening blijft lekker laag.

Tip 2: kleurtemperaturen en sfeer

Verlichting beïnvloedt niet alleen de helderheid, maar ook de kleurtemperatuur, wat een aanzienlijke invloed heeft op de sfeer binnen je kantoorruimte.

Koele kleurtemperaturen, zoals die van daglicht, worden geassocieerd met hogere lichtniveaus en dragen bij aan alertheid en concentratie. Dit is ideaal voor taken die precisie en focus vereisen. Aan de andere kant creëren warmere kleurtemperaturen een meer ontspannen sfeer, wat gunstig is voor situaties waarin comfort en ontspanning gewenst zijn, zoals in pauzeruimtes. Het juist afstemmen van kleurtemperaturen op verschillende werkzones en taken kan een significante invloed hebben op de stemming en prestaties van werknemers.

Daarom is het begrijpen en strategisch toepassen van kleurtemperaturen in de verlichting op kantoor essentieel om een gebalanceerde omgeving te creëren die zowel het welzijn als de productiviteit bevordert. Schaf dus niet zomaar verlichting aan zonder te kijken naar de lichtkleur van de armatuur. Bedenk je goed welke sfeer je wil bereiken en welke lichtkleur bijdraagt aan de sfeer.

Tip 3: Verlichtingsontwerp en flexibiliteit

Een doordacht lichtplan voor kantoor gaat verder dan alleen maar een paar lichtbronnen plaatsen. Het omvat ook flexibiliteit, waarbij aanpasbare verlichtingssystemen de mogelijkheid bieden om de sfeer aan te passen aan verschillende taken en tijden van de dag.

Het implementeren van een slimme lichtsturing voor kantoorverlichting biedt een scala aan voordelen die zowel de efficiëntie als het welzijn van werknemers bevorderen. Allereerst biedt slimme lichtsturing de mogelijkheid om de verlichting aan te passen aan specifieke behoeften en activiteiten. Met dimbare en programmeerbare functies kunnen werknemers de lichtintensiteit aanpassen aan verschillende taken en tijden van de dag, wat de visuele comfortniveaus verbetert.

Daarnaast draagt slimme lichtsturing bij aan energiebesparing. Automatische uitschakeling wanneer een ruimte niet in gebruik is en het optimaliseren van de lichtniveaus op basis van natuurlijk licht verminderen onnodig energieverbruik, wat niet alleen kostenbesparend is, maar ook duurzaam.

Bovendien kunnen slimme lichtsystemen worden geïntegreerd met andere slimme technologieën, zoals bewegingssensoren en aanwezigheidsdetectie, waardoor een naadloze en geautomatiseerde kantoorervaring ontstaat. Deze technologische vooruitgang draagt bij aan een moderne en aanpasbare werkomgeving die niet alleen de productiviteit verhoogt, maar ook bijdraagt aan een gezond en energiezuinig kantoor.

Als je aan de slag gaat met een lichtplan voor kantoor, vraag dan zeker naar de mogelijkheden van een slimme lichtsturing. Hiermee haal je nog meer voordelen uit de verlichting.

Tip 4: Biodynamische verlichting en circadiaanse ritmes

We snappen dat je hoofd begint te duizelen bij deze twee woorden. Geen nood, we’ve got your back! We leggen het je uit:

Biodynamische verlichting is een methode die wordt toegepast om de biologische effecten van natuurlijk daglicht in een kunstmatige verlichtingsomgeving te repliceren. Het licht past zich gedurende de dag aan met variaties in kleurtemperatuur en intensiteit. In de ochtend is het licht helderder en witter, terwijl het ‘s avonds wat warmer en minder intens wordt.

Dankzij biodynamische verlichting, ook bekend als Human Centric Lighting of circadiaans licht, benaderen we onze biologische klok om de niveaus van de hormonen melatonine, cortisol en serotonine te reguleren. Deze hormonen zijn essentieel om onze biologische systemen in evenwicht te houden. Het gebrek aan blootstelling aan daglicht verhoogt het risico op slaapstoornissen, chronische vermoeidheid en depressie.

Met langere werkdagen op kantoor krijgen werknemers vaak te weinig daglicht, waardoor de interne klok niet goed kan synchroniseren met het natuurlijke daglicht, wat cruciaal is voor een gezond ritme en energieniveau. Door het natuurlijke dagverloop na te bootsen met licht, kleurtemperatuur en lichtsterkte, kan de productie van hormonen positief worden beïnvloed, waardoor het biologische ritme op een natuurlijke manier wordt ondersteund.

Slimme verlichting kan ook de alertheid en concentratie van werknemers bevorderen. Met deze technologie kan het licht per werkplek worden aangepast, bijvoorbeeld door een hogere lichtsterkte in te stellen voor taken die meer focus vereisen. Het is zelfs mogelijk om een zachtere kleurtemperatuur in te stellen tijdens informele overlegmomenten op de werkvloer.

Tip 5: duurzaamheid en kostenbesparing

Naast welzijnsvoordelen is het belangrijk om de duurzaamheidsaspecten van kantoorverlichting te overwegen. Het gebruik van energiezuinige ledverlichting niet alleen gunstig voor het milieu, maar het vermindert ook de operationele kosten op de lange termijn.

Neem de huidige verlichting op je kantoor een kritisch onder de loep. Hoe oud is de huidige verlichting? De wereld van verlichting staat niet stil. De ledverlichting van 10 jaar geleden is allang niet meer zo zuinige als de huidige generatie ledverlichting. Hier valt dus nog een hoop winst te behalen als het aankomt op de duurzaamheidsaspecten van kantoorverlichting.

Het kan natuurlijk ook zijn dat er veel te veel verlichting aanwezig is, waardoor je onnodig veel energie verbruikt en bovendien een slechte invloed heeft op het welzijn van medewerkers. Als dit het geval is, dan loont het zeker om lichtadvies in te winnen en een professionele partij je huidige lichtplan eens goed te analyseren. Na een meetrapport weet je precies wat de huidige staat van je lichtplan op kantoor is en waar je kunt besparen. De moeite waard dus!

Hoe dan ook, duurzame verlichtingsoplossingen zijn een win-win voor eigenaren en verhuurders, waarbij kostenbesparing hand in hand gaat met verantwoord ondernemen.

De voordelen van een doordacht lichtplan voor op kantoor.

Zoals je inmiddels hebt gelezen lijdt een goed en doordacht lichtplan niet alleen tot en hogere productiviteit, maar ook tot een beter welzijn voor de medewerkers op kantoor. We sommen de voordelen nog even voor je op:

Checkmark

Maak zo veel mogelijk gebruik van daglicht. Dit is de beste en goedkoopste soort verlichting voor op kantoor. Daarnaast bespaar je op de aanschaf van verlichting, en je verlaagd hiermee de hoogte van je energierekening.

Checkmark

De kleurtemperatuur van je verlichting is allesbepalend voor de sfeer op je kantoor. Vermijdt te koele of te warme kleuren. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je medewerkers met een zonnebril op moeten werken, of dat men denkt te werken in een infraroodsauna. Kies een fijne kleurtemperatuur dat past bij de omgeving en aansluit op je interieur. Weet je niet welke kleurtemperatuur je moet kiezen? Laat je dan adviseren.

Checkmark

Kies voor slimme en aanpasbare verlichtingsystemen. Met een slim verlichtingssysteem behaal je veel meer vrijheid in het aanpassen en regelen van de verlichting. Denk bijvoorbeeld aan aanwezigheidsdetectie. Hiermee schakel je automatisch de verlichting aan of uit wanneer er wel of geen mensen aanwezig zijn in de ruimte. Bovendien bespaar je hiermee op de energierekening en het onderhoud van je verlichting.

Checkmark

Kies voor biodynamische verlichting. Dit type verlichting bootst de biologische effecten van natuurlijk daglicht na en past zich gedurende de dag aan met variaties in kleurtemperatuur en intensiteit. In de ochtend is het licht helderder en witter, terwijl het ‘s avonds wat warmer en minder intens wordt. Biodynamische verlichting heeft een bewezen positieve invloed op het welzijn van medewerkers.

Checkmark

Kies voor kwalitatieve en energiezuinige ledverlichting. We denken dat ledverlichting sowieso al energiezuinig is, maar in de praktijk zien we nog steeds veel verouderde en goedkope ledverlichting op de markt dat allesbehalve energiezuinig is. Dit resulteert in een hoog energieverbruik en hoge onderhoudskosten. Bovendien ligt de levensduur veelal een stuk lager, waardoor je snel weer aan vervanging toe bent. Laat je daarom goed adviseren over het verbruik van de verlichting.

Vragen over productiviteit en welzijn kantoor verbeteren met verlichting?

Kom je er niet helemaal uit en heb je vragen over productiviteit en welzijn kantoor verbeteren met verlichting? Laat het ons dan gerust weten en neem contact op met een van onze lichtadviseurs. We helpen je met tips, nuttige informatie, maar we kunnen je ook het werk uit handen nemen en voor jouw kantoorruimte een slim en doordacht lichtplan ontwerpen. Dan hoef je alleen nog maar je favoriete verlichting uit te kiezen. Handig toch?