Er is veel werk verzet om de bunker toegankelijk te maken voor het publiek. Eerder dit jaar werden er al informatiepanelen bij de ingang en in de bunker zelf geplaatst. De panelen vertellen o.a. over de rol van de bunker in de Pantherstellung en geven uitleg over technische details van de betonconstructie en het kanon dat er in stond.

Lightboxx Levert Verlichting Bunker Hoevelaken

Bunker in Hoevelaken was onderdeel van de Pantherstellung.

In het najaar van 1944 legde het Duitse leger de verdedigingslinie Pantherstellung aan. De linie liep vanaf Duitsland tot aan het IJsselmeer bij Nijkerk en was bedoeld om een geallieerde invasie tegen te houden. De bunker aan de Weldammerlaan in Hoevelaken maakte deel uit van de Pantherstellung. In de bunker stond een krachtig kanon bedoeld om de geallieerden uit te schakelen.

Patrick Burgers vertelt: “Op 21 december 1944 werd de laatste hand gelegd aan de Bunker. Dit weten we doordat de datum in het natte beton van het dak is geschreven met een vinger. De bunker was bedoeld om een aanval van de geallieerden tegen te houden en stond gericht op het westen, net als de rest van de verdedigingslinie. Echter kwamen de bevrijders, de Canadezen, uit het oosten. Dit is ook te zien aan de kogelgaten aan de oostzijde van de Bunker”.

Lightboxx Levert Verlichting Bunker Hoevelaken

Sponsoring verlichting.

Patrick, werkzaam bij Lightboxx en oprichter van de werkgroep Amarch, vertelde een jaar geleden tijdens een vrijdagmiddag borrel enthousiast over het project en de werkgroep. Al gauw werd zijn enthousiasme ook bekend bij de directie en werd besloten om de restauratie van de bunker in Hoevelaken te sponsoren door het leveren van verlichting.

“We vinden het belangrijk om dit stukje historie van Hoevelaken te behouden. Hiermee kunnen we de volgende generaties blijven vertellen over de geschiedenis van het dorp, vooral de donkere periode van het dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog. We dragen graag ons steentje bij aan het behoud door het sponsoren van de verlichting” volgens Edwin Overduin en Remco de Groot (directie Lightboxx).

Bunker Weldammerlaan Hoevelaken

Om de restauratie van de bunker compleet te maken, hebben we niet zomaar standaard verlichting geleverd. De led-verlichting is in zijn geheel op maat gemaakt waardoor het opgaat in de authentieke uitstraling van de binnenkant van de bunker.

Patrick Burgers: “Deze week is in de bunker door Lightboxx led-verlichting geïnstalleerd die door een speciale behandeling een authentiek uiterlijk hebben gekregen. Over enkele weken wordt de verlichting ingeschakeld”.