Lightboxx werd gevraagd om een duurzaam lichtplan te ontwikkelen voor het ruim 7.500 m2 tellende gebouw. Tijdens de bouw heeft het concern sterk rekening gehouden met duurzaamheid. Mede hierdoor voldoet het gebouw van Dura Vermeer aan de prestatie-eisen BREEAM Excellent. Overal in het gebouw zijn de zichtbare staalconstructies demontabel, bestaat de gevel uit duurzaam hout en aluminium panelen, afgewisseld met glas dat is voorzien van zonnecellen.

In het interieur is veelvuldig gebruik gemaakt van duurzaam en gerecycled hout, recyclebare vloerbedekking en (deels) refurbished meubilair. Aanvullend is er in het hele gebouw veel levend groen aanwezig. De beplanting levert niet alleen zuurstofrijke lucht, maar ook de kruiden voor de keuken in de brasserie. Daarnaast is er een grote, begaanbare, daktuin met planten en kruiden voor de medewerkers om te ontspannen met lekker weer.

Duurzaam lichtplan voor Dura Vermeer

Het nieuwe gebouw van Dura Vermeer biedt een duurzame en comfortabele werkomgeving waarbij de drie pijler duurzaamheid, digitalisering en innovatie sterk zijn vervlochten. Ook in het lichtplan voor de ruim 200 flexibele werkplekken en het inspiratiecentrum “THUIS” hebben we een sterke focus gelegd op de pijlers duurzaamheid en innovatie.

Allereerst en bovendien het meest belangrijk aspect in het lichtplan is de energiezuinigheid van de verlichting. We hebben tijdens de ontwerpfase nauwkeurig gelet op het verbruik van de verlichting. Aanvullend hebben we sterk rekening gehouden met de toekomstige refurbishment van de verlichting. Alle armaturen in het lichtplan zijn gemaakt van natuurlijke materialen, zoals staal en hout. Hierdoor zijn de grondstoffen van de armaturen aan het einde van hun levensduur te hergebruiken.

Fotografie door Daniël Verkijk, Job Karstens