Historie

Na jaren van leegstand werd de oude woning omgetoverd tot een prachtig restaurant op een unieke locatie. Op deze manier blijft de historie achter het sluishuis levend in een nieuwe functie, in plaats van dat het in verval raakt. Voordat het sluishuis werd omgetoverd tot restaurant heeft het vele jaren dienst gedaan als sluiswachterswoning bij de Arkersluis in Nijkerk. Het gebouw is in 1724 gebouwd voor de sluiswachter van de sluis in de Arkervaart. Die sluis is een belangrijke verbinding tussen de toenmalige Zuiderzee en het centrum van Nijkerk. Naast de functie van sluiswachterswoning werd het pand ook ingezet als tolhuis en tapperij.

Later werd het pand ook ingezet als café waar voornamelijk voerlui met hun paarden kwamen rusten. Die paarden trokken de schepen via het jaagpad richting de stad. Ook de plaatselijke zeilvereniging hield in het café haar prijsuitreikingen en op Winterse dagen werd er veelvuldig chocolademelk gedronken door schaatsers uit de havenkom. Het pand is al jaren een warm thuis voor de Nijkerkers en hoopt dat als restaurant ook in de toekomst te blijven.

Sluishuis in ere hersteld

Waar de buitenzijde van het Sluishuis alleen in ere is hersteld, is de binnenzijde compleet veranderd. De Gelagkamer is omgetoverd tot charmante bar waar de gasten een aperitief kunnen nuttigen. De andere ruimtes hebben allemaal een eigen look en feel gekregen, zonder de algemene stijl uit het oog te verliezen. Op het moment van schrijven is het restaurant nog op zoek naar een nieuwe eigenaar. Mocht je altijd al de droom hebben gehad om een eigen restaurant te exploiteren, kun je terecht bij AW Horeca Makelaars voor meer informatie.

Hetzelfde geldt voor de verlichting. Uiteraard zijn alle ruimtes van het sluishuis voorzien van de nodige basisverlichting van ons huismerk Keylight. De gasten kunnen bij sfeervol licht dineren, zonder dat dit ten koste gaat van de uitstraling van de gerechten. Iedere ruimte heeft daarnaast zijn eigen designverlichting gekregen, die naadloos aansluit bij de kleurstellingen van de ruimte. Alles voor een sfeervol resultaat en een interieur waar de mensen over kunnen praten.