In den beginne

Restaurant Hemel en Aarde, op steenworp afstand van het Janskerkhof in Utrecht, begon in 1865 oorspronkelijk als een herensociëteit, waarna het een verenigingsgebouw en later een evangelische kerk werd. In 1985 opende het eerste restaurant in het gebouw, genaamd Polman’s huis. Maar sinds 2020 vind je in dit historische pand restaurant Hemel en Aarde, dat zich in het stijlvolle Hotel The Nox bevindt.

De natuur als inspiratiebron

Al van jongs af aan is de voormalige chef-kok van het restaurant Vito Reekens gefascineerd door de natuur. Hij groeide op een boerderij in Zuid-Limburg op en kreeg in zijn jonge jaren alle facetten van de natuur mee. Zijn liefde voor eten en respect voor de natuur is hier dan ook ontstaan. Zijn fascinatie voor de natuur is eveneens terug te vinden in het interieur van het restaurant, waarin de gasten worden meegenomen op een reis door de schoonheid van de natuur. Want goed kijkt, zal allerlei kenmerken uit de natuur terugvinden in het interieur, zoals een sterrenhemel in het plafond, een overvloed aan organische vormen in het meubilair, maar ook het gebruik van natuurlijke materialen. Iedere ruimte van het restaurant brengt een ode aan één van de vier seizoenen.

“Om de beleving compleet te maken vind je de natuur ook terug in de gerechten van Vito. Zijn culinaire creaties staan voor groei en bloei en zijn ontstaan vanuit respect voor de natuur.”

Een organisch lichtplan

Tijdens het ontwerpen van het lichtplan hebben we een sterke focus gehouden op een naadloze aansluiting op het interieur. Eveneens was de taak om ook in het lichtplan natuurlijke vormen terug te laten komen. Niet minder belangrijk was ook het gebruik van dieptewerking tussen de verlichting en de ruimte. Zo vind je centraal gelegen in het restaurant een zwevende geometrische rail waarin we spots hebben gebruikt om de zitjes uit te lichten. De rail en de spots hebben we op wens van de klant gespoten in een RAL kleur. Boven de bar hebben we gekozen voor een op maat gemaakt cirkelvormig armatuur, wat zorgt voor een stijlvol aanzicht. Aanvullend hebben we door het hele restaurant diverse organisch gevormde wandlampen geplaatst waarmee we een speels lichteffect hebben gecreëerd.