Over grenzen

Voor dit project zijn we de grens van onze oosterburen overgestoken, naar het Duitse stadje Kleef (Kleve). Het ontleent haar naam aan het Oudnederlandse woord clef (klif) omdat de stad tegen de helling van de Nederrijnse Heuvelrug is aangebouwd. De stad is door de eeuwen heen een populaire toeristische trekpleister geweest, met name doordat Kleef een prachtige binnenstad had met schitterende historische gebouwen. Helaas is tijdens de Tweede Wereldoorlog zo’n 80% van de stad plat gebombardeerd, waarbij veel historische gebouwen verloren zijn gegaan. Gebouwen waar de rijke historie van de stad nog wel terug te vinden is zijn kasteel Schwanenburg en de Stiftskirche.

De kunst van dit project was om de juiste verlichting te zoeken bij de Kubistische stijl van de woning. Het Kubisme is een van de vier grote schilderstijlen binnen de moderne kunst. De stijl kenmerkt zich door het gebruik van driedimensionaal voorgestelde vormen, orde, reflectie en constructie. Anders dan de naam doet vermoeden betekent dat niet dat hierin alleen gebruik gemaakt worden van rechthoekige vormen. Ook ronde vormen worden niet geschuwd.

High-end lichtplan

Dit is duidelijk terug te zien in de keuze voor de diverse spots in de woning. Door gebruik te maken van spots die een harde schaduwlijn hebben krijg je een mooi kubisch lijnenspel op de muren. Dit geeft een gevoel van perspectief in een ruimte en doet deze groter aanvoelen dan hij eigenlijk is. Ook is er een mooie balans aangebracht tussen rechthoekige en ronde vormen om het geheel niet te statisch en hoekig te laten worden. Dit zorgt voor een mooi lichtontwerp dat complementair is aan het luxe interieur van de villa en het geheel sfeervol uitlicht.