Historie van de molen

Molen De Veldmuis in Westzaan werd in 1916 voor sloop verkocht aan een Amerikaanse opkoper, die de molen in Amerika wilde herbouwen. De molen werd in onderdelen op een vrachtschip richting Amerika vervoerd, maar is daar nooit aangekomen. Tijdens de reis, te midden van de Eerste Wereldoorlog, werd het schip dat de onderdelen vervoerde helaas getorpedeerd door een Duitse onderzeeër, waarna het zonk.

In 2000 werden de restanten aangekocht door de firma Somass uit Wormer. De firma zet zich in voor het behoud en herbouw van de typische Zaanse houtbouw. Er werd er een ontwerp voor de herbouw van de molen gemaakt en in 2017 en diende een koper zich aan. In 2018 begon de bouw van de molen.

Het lichtplan

Lightboxx werd gevraagd om mee te denken over de ontwikkeling en realisatie van een maatwerk lichtplan voor de woning. Natuurlijk hebben we tegen zo’n bijzonder project geen nee gezegd. Het gebeurt niet elke dag dat we aan dit soort historische projecten mogen meewerken (oké, de tweede keer al dit jaar).

Door beperkte inbouwmogelijkheden in de woning hebben we voornamelijk gebruik gemaakt van design opbouwspots. De Barro opbouwspot van ons huismerk Keylight hebben we in het open woongedeelte, de opkamer en de keuken (ontworpen door Culimaat) aan de balkenconstructie gemonteerd. In de ruimtes waar wel inbouwmogelijkheden waren, hebben we gebruik gemaakt van Air inbouwspots. In de wanden rondom de trapopgang hebben we de Ventura traptredeverlichting geplaatst, waardoor een handig oriëntatielicht ontstaat in het donker.

In diverse ruimtes hebben we “up/down” wandlampen geplaatst om een sfeervol accentlicht toe te voegen en de architectuur van de ruimtes te benadrukken. Daarnaast hebben we in de sauna een ledstrip geplaatst waarmee de bewoners de sfeer in de sauna kunnen aanpassen en een keuze hebben uit miljoenen lichtkleuren.

In de fitnessruimte hebben we aan het plafond een 3-fase rail gemonteerd en voorzien van Barro spots, maar dan met een 3-fase adapter. Hierdoor hebben de bewoners flexibiliteit in de plaatsing van de spots wanneer de inrichting van de ruimte verandert.