Ga naar hoofdinhoud

Project

Lichtontwerp voor woonkerk Nijkerk

Voor de verbouwing van een kleine kerk naar een woonkerk in de gemeente Nijkerk zijn wij benaderd om een creatief en gebalanceerd lichtontwerp te maken. De kerk is te vinden aan de Bernhardstraat op loopafstand van de historische binnenstad van Nijkerk. Het herontwerp van dit bijzondere gebouw is gemaakt door FIER architecten. De opdracht was om zoveel mogelijk historische kenmerken van de kerk intact te laten en daarin toch een huiselijke sfeer te creëren.
Afbeeldingen Project Woonkerk Nijkerk
Afbeeldingen Project Woonkerk Nijkerk
Concept Tekening Woonkerk Nijkerk
Woonkerk Nijkerk
Raak Armatuur Omgebouwd Naar LED
Woonkerk Nijkerk 3D Plan Met Historische Foto Van De Kerk
Woonkerk Nijkerk Keukenverlichting
Vloerlamp Voor De Bank In De Woonkamer
Designverlichting Keuken
Overzicht Van De Keuken En Woonkamer Van De Woonkerk Nijkerk
Slaapkamer En Badkamer
Overzicht Van De Woonkamer Met 3fase Rails
Gemoderniseerde Kerklampen Als Eettafel Verlichting
Inbouwverlichting Decoratiekoof In De Keuken
Kookeiland Met Designverlichting In De Woonkerk Nijkerk

De kerk is in 1961 gebouwd voor de Christelijke gereformeerde gemeente in Nijkerk en heeft ruim 40 jaar dienst gedaan. In 1992 is de kerk overgenomen door de Nieuw Apostolische Kerkgemeenschap om hun diensten te faciliteren. Vanaf 2011 werden er naast de diensten van de Nieuw Apostolische Kerkgemeenschap ook diensten gehouden door de Gereformeerde Kerk Nederland. In 2017 kwam er uiteindelijk een einde aan het gebruik van het gebouw als kerk. Daarna heeft de gemeente Nijkerk na twee jaar leegstand toestemming gegeven voor het ombouwen van de kerk naar een woonkerk, maar wel met behoud van het historische karakter.

Lichtplan in balans

De uitdaging in het lichtplan voor deze woonkerk in Nijkerk zat hem voornamelijk in het vinden van de balans tussen het scheppen van woonruimte en het behoudt van het historische karakter van het interieur. De nieuwe eigenaren wilden graag dat zoveel mogelijk kenmerken van de kerk behouden zouden blijven. Zo zijn het glas-in-loodraam en de bestaande dakspanten geheel intact gelaten. Deze worden extra benadrukt met grondspots die deze mooi uitlichten en accentueren.

Daarnaast hebben we de originele hanglampen in de woonkerk hergebruikt. De hanglampen hebben we voorzien van een energiezuinige led module.

Ook is er ook gebruikgemaakt van een 3 fase railsysteem onder de dakspanten om diverse spots in te hangen. Een deel van de spots aan de rail is voor de algehele verlichting van de ruimte, het andere deel voor het uitlichten van specifieke kenmerken in het interieur. Hierdoor is een mooie mix ontstaan van sfeerverlichting en functionele verlichting.

Fotografie door Robert Koelewijn

Betrokken partijen

Tags

Artikel delen

Projecten

Deze klanten hebben we ook blij gemaakt met een maatwerk lichtplan.

Nóg meer inspiratie opdoen? Check dan deze vette projecten eens.