De kerk is in 1961 gebouwd voor de Christelijke gereformeerde gemeente in Nijkerk en heeft ruim 40 jaar dienst gedaan. In 1992 is de kerk overgenomen door de Nieuw Apostolische Kerkgemeenschap om hun diensten te faciliteren. Vanaf 2011 werden er naast de diensten van de Nieuw Apostolische Kerkgemeenschap ook diensten gehouden door de Gereformeerde Kerk Nederland. In 2017 kwam er uiteindelijk een einde aan het gebruik van het gebouw als kerk. Daarna heeft de gemeente Nijkerk na twee jaar leegstand toestemming gegeven voor het ombouwen van de kerk naar een woonkerk, maar wel met behoud van het historische karakter.

Lichtplan in balans

De uitdaging in het lichtplan voor deze woonkerk in Nijkerk zat hem voornamelijk in het vinden van de balans tussen het scheppen van woonruimte en het behoud van het historische karakter van het interieur. De nieuwe eigenaren wilden graag dat zoveel mogelijk kenmerken van de kerk behouden zouden blijven. Zo zijn het glas-in-loodraam en de bestaande dakspanten geheel intact gelaten. Deze worden extra benadrukt met grondspots die deze mooi uitlichten en accentueren.

Daarnaast hebben we de originele hanglampen in de woonkerk hergebruikt. De hanglampen hebben we voorzien van een energiezuinige led module.

Ook is er ook gebruikgemaakt van een 3 fase railsysteem onder de dakspanten om diverse spots in te hangen. Een deel van de spots aan de rail is voor de algehele verlichting van de ruimte, het andere deel voor het uitlichten van specifieke kenmerken in het interieur. Hierdoor is een mooie mix ontstaan van sfeerverlichting en functionele verlichting.